Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

6:30 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022
06:12 μ.μ. - Τετ, 21/30/2022
Image: Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Πράσινο φως για να συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες που διεξάγει στα δύο οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η νορβηγική εταιρεία PGS. Προσφυγή είχαν καταθέσει Greenpeace, WWF Ελλάς και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που είχαν καταθέσει τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Η απόφαση 2462/2022 του ΣτΕ εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου και μένει να καθαρογραφεί για να αποκτήσει και επίσημη ισχύ.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr η Greenpeace, μία από τις τρεις οργανώσεις. Οι άλλες δύο είναι η WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Έτσι, μπορούν να συνεχιστούν χωρίς καμία εμπλοκή οι σεισμικές έρευνες που διεξάγει στα δύο οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η νορβηγική εταιρεία PGS.

Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2019 οι, WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» κατέθεσαν Διοικητική Προσφυγή (σ.σ. Αίτηση Θεραπείας) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα.

Οι λόγοι ακύρωσης που πρόβαλαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις αφορούσαν στο ανεπαρκές σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα από τις σεισμικές έρευνες, καθώς και στην ελλιπή εξέταση από τις αρχές σχεδιασμού και αδειοδότησης εναλλακτικών λύσεων ικανών να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Η υπόθεση πήρε συνολικά πέντε αναβολές, μέχρι να εκδικαστεί στις 2 Νοεμβρίου.

Πηγή :Eyro2day