Το σχέδιο της ΤτΕ για να «ασπρίσουν» τα κόκκινα δάνεια

8:48 μ.μ. - Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018
08:10 μ.μ. - Δευ, 22/48/2018
Image: Το σχέδιο της ΤτΕ για να «ασπρίσουν» τα κόκκινα δάνεια

Η πρόταση που βρίσκεται στη φάση της τεχνικής επεξεργασίας από τις υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας σχετίζεται με την παράκαμψη των περιορισμών που δημιουργεί ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία

 
Τη «νάρκη» των κόκκινων δανείων που προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στις τράπεζες, θα επιχειρήσει να απασφαλίσει η Τράπεζα της Ελλάδας.
 
Βασικός σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.
 
Όπως αναφέρει το «Βήμα», η πρόταση που βρίσκεται στη φάση της τεχνικής επεξεργασίας από τις υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας σχετίζεται με την παράκαμψη των περιορισμών που δημιουργεί ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία.
 
Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει ο δρόμος στις ελληνικές τράπεζες για χρήση των κεφαλαιακών τους «μαξιλαριών» στη μάχη που δίνουν με τον χρόνο, τους δανειολήπτες, αλλά και τις αγορές, για να επαναφέρουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους σε μονοψήφια ποσοστά.
 
Πρόκειται για σχεδιασμό ανεξάρτητο από τη λύση που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η τελευταία προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων με στόχο την πώληση σε τρίτους προβληματικών χαρτοφυλακίων, σε τιμές που δεν θα προκαλέσουν ζημιές στα ετήσια αποτελέσματα χρήσης των συστημικών ομίλων.
 
Η εναλλακτική ωστόσο που αναμένεται να προτείνει η εγχώρια νομισματική αρχή έχει διαφορετική λογική. Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει στις τραπεζικές διοικήσεις να καθαρίσουν ταχύτερα τα δάνειά τους, χωρίς να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογία, όπως αυτή ισχύει σήμερα.
 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, ο χρόνος για την υλοποίηση του υπό διαμόρφωση πλάνου δεν θα ξεπεράσει τους 8 μήνες, έναντι τουλάχιστον 2 ετών που χρειάζονται για τη σύσταση μιας κεντρικής bad bank.
 
 
 
Τι θα αλλάξει
Με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με το «Βήμα»,
 
εάν ένα πιστωτικό ίδρυμα εμφανίσει μία ζημιογόνο χρήση, υποχρεούται να εκδώσει μετοχές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτόν το ποσοστό των ιδιωτών στο μετοχικό του κεφάλαιο. Ως εκ τούτου, οι τραπεζικές διοικήσεις είναι αναγκασμένες να εφαρμόσουν τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς μείωσης των «κόκκινων» δανείων, χωρίς ουσιαστικά να έχουν τη δυνατότητα να «ακουμπήσουν» τα κεφάλαιά τους, ακόμη κι αν αυτά τους περισσεύουν.
 
Η παρέμβαση λοιπόν της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία στηρίζει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), στοχεύει στη διόρθωση αυτής της στρέβλωσης. Βέβαια, η εφαρμογή της προϋποθέτει το πράσινο φως της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Cοmp), η οποία κατά κανόνα είναι αντίθετη σε τέτοιους είδους βοήθειες προς τον τραπεζικό τομέα.
 
Εάν οι εποπτικές αρχές και η ελληνική κυβέρνηση καταφέρουν ωστόσο να πάρουν τη σχετική έγκριση της Κομισιόν, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες οι τράπεζες να πετύχουν τους στόχους μείωσης των επισφαλειών.
 
Αναμφίβολα πρόκειται για καθοριστικό καταλύτη προς την κατεύθυνση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές στις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.
 
Οι επαφές με SSM
Τα σχέδια πάντως που υπέβαλαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στα τέλη Σεπτεμβρίου για την περίοδο 2019-2021 δεν περιλαμβάνουν καμία ενίσχυση από το Δημόσιο. Οι τραπεζίτες με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν πως υλοποιούν τους σχεδιασμούς τους χωρίς να υπολογίζουν οποιαδήποτε κρατική βοήθεια. Εάν ωστόσο δημιουργηθούν συγκεκριμένα εργαλεία, θα εξετάσουν τη χρησιμοποίησή τους.
 
Την περασμένη εβδομάδα έγιναν στην Αθήνα οι πρώτες επαφές των κοινών κλιμακίων SSM και Τράπεζας της Ελλάδος με τους επικεφαλής των επιτροπών διαχείρισης επισφαλειών των εγχώριων ομίλων. Στις 100 περίπου σελίδες που έχει συντάξει κάθε τράπεζα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι δράσεις για την εξυγίανση προβληματικών ανοιγμάτων ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων από το 45% σήμερα στο 20% περίπου κατά μέσο όρο μέσα στην ερχόμενη 3ετία.
 
Οι εν λόγω σχεδιασμοί έχουν μπει στο μικροσκόπιο του SSM. Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» τραπεζική πηγή που μετείχε στις συγκεκριμένες συσκέψεις, οι εκπρόσωποι του επόπτη βομβάρδισαν με διευκρινιστικές ερωτήσεις τα στελέχη των εγχώριων ομίλων για επιμέρους πτυχές των προγραμματισμένων δράσεών τους.
 
Οι προϋπολογισμοί ζημιών
Στόχος τους να ελέγξουν εάν τα νούμερα βγαίνουν και ότι με βάση τις κινήσεις εξυγίανσης στις οποίες θα προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες οι εκτιμώμενες ζημιές έχουν αυξημένες πιθανότητες να επαληθευθούν.
 
Ο λόγος γίνεται τον προϋπολογισμό προβλέψεων (loss budget), στον οποίο καταγράφεται το προβλεπόμενο κόστος των ενεργειών που σχετίζονται με αναδιαρθρώσεις δανείων, τιτλοποιήσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων και ρευστοποιήσεις ενεχύρων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του SSM δεν εξέφρασαν άποψη επί των σχεδίων. Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να είναι επιθετικά και ταυτόχρονα ρεαλιστικά. Επιπλέον, κατά πάγια τακτική του επόπτη, ζητήθηκε από όλες τις τράπεζες να γίνει προσπάθεια για βελτίωση των οργανικών επιδόσεων στη διαχείριση των δανείων, δηλαδή την προώθηση περισσότερων υγιών ρυθμίσεων.
 
Οι συγκεκριμένες δράσεις έχουν πιο χαμηλό κόστος για τις τράπεζες, με δεδομένο το σημαντικό επίπεδο προβλέψεων που έχουν ήδη σχηματίσει και αποτελούν το κλειδί για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, χωρίς την ανάγκη για μία νέα ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, προϋποθέτουν τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης ώστε τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ρυθμίζουν τα δάνειά τους να επαρκούν για την εξυπηρέτηση των χρεών τους.
 
 
in.gr