Τομαδάκης: Τα διακεκριμένα ποιοτικά προϊόντα και ο εναλλακτικός τουρισμός στο Κάτω Χωριό

12:15 μ.μ. - Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023
12:06 μ.μ. - Πέμ, 15/15/2023
Image: Τομαδάκης: Τα διακεκριμένα ποιοτικά προϊόντα και ο εναλλακτικός τουρισμός στο Κάτω Χωριό

Ο παραγωγός του βραβευμένου αρωματικού ελαιολάδου με τριαντάφυλλο μιλά στον Ηχώ 99,8

Για την τιμητική διάκριση και το αργυρό μετάλλιο που έλαβε στον γαστρονομικό διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδων «AVPA GOURMET World Edible Oils 2023», μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Τομαδάκης από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, μέλος του ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ . Ο οποίος συμμετείχε στον διαγωνισμό με το αρωματικό ελαιόλαδο με τριαντάφυλλο.

Ο κ. Τομαδάκης μίλησε για τη διαδικασία παραγωγής του βραβευμένου αρωματικού ελαιολάδου, την επεξεργασία των φύλλων του τριαντάφυλλου από το οποίο παίρνει την φυσική εκχύλιση για να την προσθέσει μέσα στο βιολογικό λάδι που ο ίδιος παράγει.

Το αρωματικό ελαιόλαδο το τυποποιεί σε μικρά μπουκαλάκια, σε μορφή σπρέι. Οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνει όποιος το προμηθευτεί είναι να κάνει λίγους ψεκασμούς στο πιάτο του και σίγουρα θα εκπλαγεί από το άρωμα και την γεύση. Για την όλη διαδικασία παραγωγής, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από ανθρώπους που ασχολούνται με την οικοτεχνία, ακόμη και από το εξωτερικό, που έρχονται στην Ιεράπετρα και το Κάτω Χωριό για την γνωρίσουν από κοντά. Τέτοιες δράσεις συμβάλλουν όχι μόνο στην ανάδειξη των ποιοτικών μας προϊόντων αλλά και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών του τουρισμού, επισημάνθηκε.

Ακούστε εδώ τον κ. Τομαδάκη

-

Δυο λόγια για τον διαγωνισμό από τον κ. Τομαδάκη:

Κριτές του διαγωνισμού είναι κυρίως γαλλόφωνοι επαγγελματίες του είδους, chef, γαστρονόμοι, sommelier και εξειδικευμένοι δοκιμαστές gourmet και φίνων γεύσεων. Από το 2003, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο ελαιολόγος Christian Pinatel του Centre Technique de l'Olivier στην Γαλλία.

Απευθύνεται σε παραγωγούς υψηλής ποιότητας τροφίμων και στις γευσιγνωστικές δοκιμές υποβλήθηκαν περισσότερα από 500 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο, τα οποία συμμετείχαν και πληρούσαν τις πολύ υψηλές προδιαγραφές του «AVPA GOURMET World Edible Oils 2023». Άλλωστε, χαρακτηριστικό του πολύ υψηλού βαθμού δυσκολίας του «AVPA GOURMET» είναι ότι βραβεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό ελαιολάδων από το σύνολο των συμμετοχών.