
Δείτε εδώ αναλυτικά το δελτίο τύπου
Η πρόσφατη(2/7) καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Ιεράπετρας απέδειξε, με τραγικό τρόπο, την απουσία ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας και του αναγκαίου και έγκαιρου σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου.
Είναι η 3η πυρκαγιά τα τελευταία 5 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, πέρα από το ότι πρόκειται για περιοχές που «καίγονται» 30 χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φετινή πυρκαγιά άφησε πάνω από 10.000 καμένα στρέμματα πευκοδάσους, 50.000 ελαιόδεντρα, 100 χλμ επιφανειακά δίκτυα άρδευσης κ.α. Αναδεικνύεται από παντού ότι και στην περιοχή αυτή όπως σε όλη την έκταση του Λασιθίου υπάρχει ανάγκη, επιπρόσθετα των αντιπυρικών ζωνών, για φυλάκια, εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών, διανοίξεις δρόμων, αγροτικής οδοποιίας κ.α.
Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, όπως και των 100δων ομάδων εθελοντών, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύψει την τεράστια ανάγκη για στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των εμπλεκόμενων και υπεύθυνων υπηρεσιών, κυρίως στο πυροσβεστικό σώμα και του Δασαρχείου Λασιθίου, το οποίο μάλιστα είναι από τα πλέον υποστελεχωμένα δασαρχεία της χώρας, σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.
Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ ανέδειξε επίσης την τεράστια σημασία της λαϊκής κινητοποίησης και αλληλεγγύης των κατοίκων της περιοχής που από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσαν τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ διέθεσαν τα σπίτια τους προκειμένου να μείνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Μόνο ο λαός σώζει το λαό! Με οργάνωση, αλληλεγγύη και αγώνα!
Την ίδια στιγμή έγινε «στάχτη» το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τις διαβεβαιώσεις της περιφερειακής αρχής που καθησύχαζε και παρουσίαζε ότι ήταν ενισχυμένη η Πολιτική Προστασία. Μιλούσε για επιχειρησιακή επάρκεια, σαν συνήγορος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που -όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- αντιμετωπίζει την πολιτική προστασία, την πρόληψη και την πυροπροστασία με τη λογική του "κόστους-οφέλους" αφήνοντας απροστάτευτο το περιβάλλον, το λαό και τη περιουσία του.
Από κοντά μοιράζεται ευθύνες και η δημοτική αρχή Ιεράπετρας που αποδέχεται τη «μοίρα» που επιφυλάσσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της περιφέρειας Κρήτης, που λειτουργεί ως αμορτισέρ εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης που συσσωρεύεται.
Η γύμνια του επιλεκτικά ανίκανου, όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες, κράτους δεν κρύβεται. Η Ιεράπετρα, το Λασίθι, η Κρήτη, όπως και όλη η χώρα, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της περιφέρειας και δήμων, παραμένει αθωράκιστη από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς!
Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!
Αποκαλύφθηκε ότι το όποιο σχέδιο υλοποιήθηκε αφορούσε κυρίως την μετακίνηση των τουριστών από τα ξενοδοχεία που εκκενωθήκαν, ενώ η πρώτη σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης, περιφέρειας και δημοτικής αρχής γινόταν με ξενοδόχους την Παρασκευή 4/7, την ώρα που ακόμα υπήρχε ακόμα κίνδυνος αναζωπύρωσης ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις στα αφεντικά. Αντιθέτως για τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής ενεργοποιήθηκε μαζί με το «112» για ακόμα μια φορά η "ατομική ευθύνη" και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε συγγενικά-φιλικά σπίτια και σε ότι αντέχει η τσέπη τους.
Για ακόμα μια φορά αναδείχτηκε ότι η αγωνία των μεγαλοξενοδόχων σταματάει εκεί που διασφαλίζονται τα κέρδη τους, αφού με τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τους απαιτούν σιωπητήριο στις διεκδικήσεις για να μη θιγεί το «τουριστικό θαύμα»! Μπροστά στη διασφάλιση των κερδών τους θέλουν να βάλουν φρένο στην οργανωμένη λαϊκή διεκδίκηση για τις καταστροφές που έγιναν στη λαϊκή περιουσία, σε υποδομές, πευκόδασος, αγροτική παραγωγή κλπ και θα έχουν σημαντικές συνέπειες για το λαό της περιοχής!
Τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν πρόκειται για μέτρα - καρμπόν που ανακοινώνονται κάθε φορά και που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το σύνολο των ζημιών. Αυτό μας διδάσκει η πείρα από την πλημμύρα στη Σητεία το 2022, από τον μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχωρίου το 2021, τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια το 2023 και αλλού.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τα μέλη και οι φίλοι μας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και την 100% αποκατάσταση τους, να μη μείνει κανείς χωρίς εισόδημα! Θα συμβάλλουμε ώστε να αναδειχτούν και να μη ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών!
Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους και τους βιοπαλαιστές αγρότες στις πληγείσες περιοχές αλλά και στις δημοτικές ενότητες Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού, λόγω των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς της 2/7/2025, να μη σιωπήσουν, αλλά να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο:
Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής (σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, γεωργικό και κτηνοτροφικό εξοπλισμό, μηχανήματα, αποθήκες , θερμοκήπια, μελίσσια κλπ), χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Διασφάλιση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Πάγωμα και διαγραφή χρεών των πληγέντων σε εφορία, τράπεζες κλπ
Έκτακτη χρηματοδότηση για αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει, σε υποδομές (δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αγροτικής οδοποιίας κλπ)
Στελέχωση του Δασαρχείου με δασολόγους, δασοπόνους και δασεργάτες, για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και με ευθύνη του δασαρχείου να γίνει άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για να επανέλθει το πευκοδάσος, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά του νομού Λασιθίου.
Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας από κατολισθήσεις της πυρόπληκτης περιοχής, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων.