Τον Υπουργό Υγείας συνάντησαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

9:01 π.μ. - Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018
09:02 π.μ. - Τετ, 07/01/2018
Image: Τον Υπουργό Υγείας συνάντησαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό είχε το απόγευμα της Παρασκευής 29/6 στο Ηράκλειο

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό είχε το απόγευμα της Παρασκευής 29/6 στο Ηράκλειο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο εκπρόσωπος των ιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου Ν. Μουδατσάκης και ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου Η. Βασιλαράς, το μέλος του ΝΤ της ΑΔΕΥ Δ. Χαλκιαδάκης, ενώ παρόντες ήταν ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτης (που μεσολάβησε για να γίνει η συνάντηση και τον ευχαριστούμε), η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα. Ελ. Μαυρομμάτη και η υποδιοικήτρια κα. Ελ. Γιακουμάκη. 
 
Παρουσιάζουμε παρακάτω τα θέματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις του Υπουργού Υγείας.
 
Έλλειψη Προσωπικού – διορισμοί μόνιμων
Παρουσιάσαμε την άσχημη κατάσταση που υπάρχει σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου με την έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί στο να είναι κενές το 46% των οργανικών θέσεων.  Τονίσαμε ότι λόγω της  ελλειψης οποιαδήποτε δομής πρωτοβάθμιας υγείας, το Νοσοκομείο καλύπτει και αυτό το ρόλο.
Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε πως είμαστε τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία πανελλαδικά αλλά ανέφερε ότι μέσα στο 2018 δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά προκήρυξη για μόνιμες θέσεις εκτός από αυτήν για τους επικουρικούς που ήδη εργάζονται, λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.
 
Επικουρικό Προσωπικό
Για τους νυν εργαζόμενους επικουρικούς ζητήσαμε τη μονιμοποίηση τους, αφού εργάζονται πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο και έχουν περάσει και από ΑΣΕΠ. 
Ο υπουργός υγε΄΄ιας απάντησε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μη χάσει κανείς από αυτούς τη δουλειά του και  ότι θα υπάρξει αυξημένη  μοριοδότηση των επικουρικών στην προκήρυξη των 1000. Του ζητήσαμε να μην μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι νυν μόνιμοι εργαζόμενοι και να υπάρχει μεγάλη μοριοδότηση για το Νοσοκομείο στο οποίο έχει διανυθεί η προυπηρεσία και απάντησε ότι η προκήρυξη είναι υπό διαμόρφωση από τις υπηρεσίες του υπουργείου και πριν σταλεί στο ΑΣΕΠ θα δημοσιοποιηθεί.  .
 
 
 
Πρόσληψη νέων επικουρικών
Ο Υπουργός Υγεείας ανέφερε  ότι αφού δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις μονίμων, θα προχωρήσουν σε προσλήψεις νέων επικουρικών και γι΄αυτό ψηφίστηκε τροπολογία που απλοποιεί τη διαδικασία πρόσληψης νέων επικουρικών. Υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του φθινόπωρου θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη επικουρικών. Ζητήσαμε να υπάρχει χρηματοδότηση στον προυπολογισμό για να μπορέσει το Νοσοκομείο μας να προσλάβει ένα ικανό αριθμό επικουρικών και απάντησε ότι θα υπάρξει συνεργασία των οικονομικών υπηρεσιών της ΥΠΕ με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΓΝΑΝ για να εξασφαλιστούν κονδύλια για πρόσληψη 15-20 επικουρικών για το ΓΝΑΝ.
 
 
Ατομικές συμβάσεις
Ζητήσαμε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και επισημάναμε ότι στο Νοσοκομείο μας έχουν γίνει ατομικές συμβάσεις μόνο στην καθαριότητα, στη σίτιση (μάγειρες) και στη φύλαξη, ενώ εργολαβίες υπάρχουν ακόμα στο σιδερωτήριο, στις τραπεζοκόμες και τώρα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάθεση σε εργολάβο μεγάλου τμήματος της τεχνικής υπηρεσίαςγήκε άγονος, ενώ παράλληλα έχει ανατεθεί με απευθείας ανάθεση η συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων. Επισημάναμε ότι λόγω του πλαφόν σχετικά με τη δαπάνη για τις ατομικές συμβάσεις (δεν πρέπει να υπερβαίνει τη δαπάνη της εργολαβίας) δημιουργούνται πολλά προβλήματα αφού δεν μπορούν να καλύπτονται οι μακροχρόνιες  αναρρωτικές, δεν επαρκούν τα άτομα και υπάρχουν και εξάωρες συμβάσεις. Ζητήσαμε να υπάρξει νομοοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει να παρακάμπτεται το πλαφόν σε ειδικές περιπτώσεις και σε μελλοντικές ατομικές συμβάσεις ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται με οκτάωρο και να γίνουν περισσότερες προσλήψεις. Και ο Υπουργός Υγείας  ανέφερε ότι θα εξεταστεί  το αίτημα στο Υπουργείο.
 
Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ
Ζητήσαμε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου  και αν δεν γίνεται, την παράταση των συμβάσεων τους. Επίσης ζητήσαμε να καταργηθεί ο περιορισμός στο πόσα αμοιβόμενα νυχτερινά και αργίες μπορούν να κάνουν. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας παράτασης, αλλά είναι δύσκολο και υπάρχει περίπτωση να γίνει νέα προκήρυξη. Όσον αφορά στο ζήτημα του περιοριμού στα νυχτερινά είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ. 
 
Σχετικά με τη διοίκηση του Νοσοκομείου
Επισημάναμε αυτό που αναφέρεται και στην απόφαση της γενικής συνέλευσης, ότι δηλαδή  ενώ επικρατεί δύσκολη κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού, η διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρά σε αυταρχικές και πιεστικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που δημιουργούν περεταίρω αναστάτωση και ένταση στους εργαζόμενους, και παρουσιάσαμε συγκεκριμέναπαραδείγματα. Ο υπουργός  απάντησε ότι βούληση του Υπουργείου είναι να υπάρχει ηρεμία και καλή συνεργασία στα Νοσοκομεία και όλοι πρέπει να προσπαθήσουν γι΄αυτό.
 
Κακή κτηριακή κατάσταση
Επισημάναμε με χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο με τα μπάνια, τους ανελκυστήρες, τα πλυντήρια, τα ταβάνια και άλλα.  Επίσης ζητήσαμε να υπάρξει χρηματοδότηση για την εκπόνηση της στατικής επάρκειας του Νοσοκομείου. Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι το Υπουργείο κάνει προσπάθειες για τη βελτίωση των κτιριακών συν θηκών σε όλα τα Νοσοκομεία. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη μελέτη στατικής επάρκειας και ότι βούληση του Υπουργείου είναι να μπορούν να διεκπαιρεώνονται  όσο το δυνατόν  πιο γρήγορα τα προβλήματα κτιρίου και εξοπλισμού.
 
Τέθηκαν και άλλλα θέματα από τα παριστάμενα μέλη του ΔΣ, ενώ ο Ν. Μουδατσάκης επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΓΝΑΝ με νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν πλήρως οι δύο αίθουσες χειρουργείου και να γίνονται χημειοθεραπείες.  Ο κ. Βασιλαράς πρόσθεσε την ανάγκη ενίσχυσης της τεχνικής υπηρεσία για να διεκπεραιώνονται τα ζητήματα ου βιοιατρικού εξοπλισμού και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί το ΓΝΑΝ με ιατρούς σε ειδικότητες που υπάρχει μόνο ένας ιατρός (ΩΡΛ, Οφθαλμ/κη, Ουρολογική κα) με μόνιμες θέσεις και με επικουρικούς. Έγινε ακόμη αναφορά στην ανάγκη να  υπάρξει τροποποίηση του οργανισμού σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως η σύσταση 4ης θέσης ορθοπεδικής.
 
Ο Υπουργός Υγείας  ανέφερε ότι προτίθεται  να επισκεφτεί το Νοσοκομείο  Αγ. Νικολάου τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου για να δει την κατάσταση από κοντά και να συζητήσει με διοίκηση και εργαζόμενους.
 
Από την πλευρά μας αναμένουμε να δούμε αν η κατανόηση και η αποδοχή των προβλημάτων και οι υποσχέσεις για συγκεκριμένες λύσεις,  θα μετασχηματιστούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση τους.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα των επικουρικών και των ελαστικών μορφών εργασίας  την Τρίτη 3/7 και στην Παγκρήτια Συγκέντρωση – Συναυλία για την Υγεία στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο την Πέμπτη 5/7 στις 19.30