Τουρκία: Σχέδια για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

10:47 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Πέμ, 12/47/2022
Image: Τουρκία: Σχέδια για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη ρητορική του 2020 δείχνει να επιστρέφει η Άγκυρα, η οποία ανακοίνωσε την πιθανή έναρξη νέων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη ρητορική του 2020 δείχνει να επιστρέφει η Αγκυρα, η οποία ανακοίνωσε την πιθανή έναρξη νέων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως «η Γαλάζια Πατρίδα είναι η “κόκκινη γραμμή” της Τουρκίας» και κατηγόρησε την Ελλάδα πως «δολοφονεί τους πρόσφυγες».

Την ανακοίνωση για τις γεωτρήσεις έκανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, ο οποίος ανέφερε πως εντός λίγων ημερών θα φτάσει το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο αγοράστηκε το 2021. Ο κ. Μπιλγκίν δήλωσε ότι «το τέταρτο γεωτρύπανο σχεδιάστηκε για τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφού γίνουν οι εργασίες επισκευών στο λιμάνι του Τάσουτζου, στις αρχές Ιουλίου θα είναι έτοιμο για τις εργασίες του στη Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως «η Γαλάζια Πατρίδα είναι η “κόκκινη γραμμή” της Τουρκίας».

Ο κ. Τσελίκ σε δηλώσεις του υπερασπίστηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και σημείωσε πως η συνεργασία της Αγκυρας με την Τρίπολη έγινε για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ΑKP τόνισε ότι «ένα θέμα στο οποίο έχουμε μεγάλη ευαισθησία είναι η Γαλάζια Πατρίδα μας, η χερσαία πατρίδα μας και η εναέρια πατρίδα μας. Εδώ η “κόκκινη γραμμή” μας είναι σαφής. Εχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα και εντός των συνόρων μας, καθώς και τα συμφέροντά μας πέρα ​​από τα σύνορά μας».

Ο κ. Τσελίκ ισχυρίστηκε πως για τον θάνατο πολλών προσφύγων φταίει το καθεστώς της Συρίας και η Ελλάδα. «Ενας λόγος είναι το καθεστώς Ασαντ, που προσπαθεί να τους σκοτώσει μαζί με τις οικογένειές τους. Ο άλλος είναι η Ελλάδα, που τρυπά τις βάρκες στις οποίες μπαίνουν αυτοί».

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρουν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 18 Μαΐου θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν. Κατά την επίσκεψη αναμένεται να συζητηθούν οι σχέσεις Τουρκίας – HΠΑ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στην πιθανότητα προμήθειας των F-16 και τόνισε ότι «είναι μια μακρά διαδικασία και αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα τελειώσει θετικά; Ισως. Αλλά σίγουρα; Οχι. Εάν αγοράσουμε νέα F-16, η πολεμική αεροπορία μας θα ανακουφιστεί σοβαρά μέχρι να κατασκευαστεί το δικό μας εθνικό μαχητικό».

Πηγή: kathimerini.gr