Τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

11:08 π.μ. - Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018
11:05 π.μ. - Δευ, 07/08/2018
Image: Τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα (5 Ιουλίου 2015) που προκηρύχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα

Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα (5 Ιουλίου 2015) που προκηρύχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στις 28 Ιουνίου του 2015 (ΦΕΚ Α΄ 63) και διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. 

 
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%. Αφορμή της πρότασης διεξαγωγής του υπήρξε η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της έως τα τέλη Ιουνίου.
 
Το αντικείμενο της διαφωνίας υπήρξε το είδος των οικονομικών μέτρων, τα οποία έπρεπε να πάρει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος οικονομικής διάσωσης έναντι του ελληνικού χρέους και ένα νέο πακέτο διάσωσης. 
 
Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος. Μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, με όρους ενός τρίτου μνημονίου.
 
Αυτό οδήγησε στην αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών και στελεχών και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, που σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

 
 


enikonomia.gr