Τροπολογία Βουλευτών Κρήτης για οικονομική ενίσχυση οικογενειών θανόντων από πλημμύρες

1:02 μ.μ. - Τρίτη, 16 Απριλίου 2019
01:04 μ.μ. - Τρί, 16/02/2019
Image: Τροπολογία Βουλευτών Κρήτης για οικονομική ενίσχυση οικογενειών θανόντων από πλημμύρες

Τα έντονα και καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν κατ’ εξακολούθηση την Κρήτη ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο 2019, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές

Τροπολογία για την ενίσχυση πλημμυροπαθών κατέθεσαν, οι Βουλευτές Κρήτης, Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια), Βαρδάκης Σωκράτης, Δανέλλης Σπυρίδων, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μπαλωμενάκης Αντώνιος.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα έντονα και καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν κατ’ εξακολούθηση την Κρήτη ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο 2019, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές, συνολικά πέντε, τέσσερις στο νομό Ηρακλείου και μία στα Χανιά. Στην περίπτωση του Ηρακλείου τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας από τον Κρούστα.
 
Στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, κρίνεται επιβεβλημένη η προώθηση ρύθμισης με σκοπό την ανακούφιση αυτών που πλήγηκαν από τα ανωτέρω αναφερόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατ’ αναλογία σχετικών ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί στο παρελθόν.
 
Ειδικότερα, μέσω της κατατεθείσας τροπολογίας προτείνεται, στις/στους συζύγους και τους συγγενείς των ατόμων που απώλεσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019  να χορηγούνται:
Οικονομική ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στον/στην σύζυγο του θανόντος ή στο πρόσωπο με το οποίο αυτός/αυτή είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, αν δεν υπάρχουν, στον πλησιέστερο συγγενή του έως α’ βαθμού εξ αίματος.
 
Μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων, ποσού χιλίων (1.000) ευρώ ανά τέκνο, μέχρι την ενηλικίωσή του.
 
Προσαύξηση κατά ποσοστό 25% του συνόλου των μορίων που θα λάβουν τα τέκνα των θανόντων κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του τρέχοντος σχολικού έτους και του σχολικού έτους 2019-2020.
 
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Δευτέρα.

 
φωτο αρχείου