Τσίπρας από Ηράκλειο: Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν

9:44 π.μ. - Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016
09:12 π.μ. - Τετ, 21/44/2016
Image: Τσίπρας από Ηράκλειο: Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν

Την αισιοδοξία του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά

Την αισιοδοξία του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων εξέφρασε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει διακοπή των επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων που ζητούν οι εταίροι και οι δανειστές από τα μέσα του 2018 εξέφρασε από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι ο «ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν».

 
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσχώρησε στο μέτωπο των δανειστών επιλέγοντας να διαφωνίσει επί της ουσίας στο περιεχόμενο αυτής της κοινωνικής παροχής. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται και για την οικονομία υπογράμμισε πως με πλεόνασμα 1.1% αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης» κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη. 


 
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στην χθεσινή τραγική ημέρα με τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα σε Τουρκία και Γερμανία λέγοντας ότι «Xθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη. Η 'Αγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η απάντηση στην τρομοκρατία, είναι η διασφάλιση της δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.