Τσίπρας: Τα σχολεία να ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο πλην της Γ’ Λυκείου

7:39 π.μ. - Τρίτη, 28 Απριλίου 2020
07:04 π.μ. - Τρί, 28/39/2020
Image: Τσίπρας: Τα σχολεία να ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο πλην της Γ’ Λυκείου

Υπενθυμίζει ότι η απόφαση για διακοπή λειτουργίας των σχολείων ήταν αναμφίβολα επιβεβλημένη

Για αχρείαστο ρίσκο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί στην επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου προκειμένου να διενεργηθούν οι πανελλαδικές αλλά εισηγείται την ασφαλή επιστροφή στα θρανία από τον Σεπτέμβριο για τις άλλες τάξεις.

Είναι διαφορετικό πράγμα η επανεκκίνηση της οικονομίας και άλλο η λειτουργία των σχολείων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς την δρομολογούμενη από την κυβέρνηση, προοπτική της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις. Ως εκ τούτου ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε σε απόλυτο βαθμό ως προς το θέμα της λήψης περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, τάσσεται κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για το άνοιγμα των σχολείων με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου και τους τελειόφοιτους των πανεπιστημίων.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας που είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την επαναλειτουργία των σχολείων λαμβάνοντας υπόψη του και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως. Ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου νωρίτερα με ανακοίνωσή της κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον σχεδιασμό της και να μην θέσει σε διακινδύνευση για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες τα επιτεύγματα που συλλογικά κέρδισε η ελληνική κοινωνία με υπομονή και προσπάθεια.

Στις επαφές που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους ειδικούς τόνισε ότι η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, καθώς οι συγκεκριμένοι σπουδαστές θα δώσουν πανελλαδικές ή εξετάσεις για να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Επίσης, ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολείων για είκοσι ημέρες δεν μπορεί να συγχέεται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, σχολιάζοντας πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες σημειωτέον κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστς για τον κορωνοϊό δεν προχωρούν στην επαναλειτουργία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι η απόφαση για διακοπή λειτουργίας των σχολείων ήταν αναμφίβολα επιβεβλημένη και συντέλεσε καθοριστικά στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στην χώρα μας, «όμως η κυβέρνηση οφείλει σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα και χωρίς βιαστικές κινήσεις, να οργανώσει την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα πάντοτε την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας».

Η Κουμουνδούρου αναρωτιέται «τι θα εξυπηρετούσε μία τέτοια απόφαση από πλευράς κυβέρνησης, στο βαθμό που η επανέναρξη μαθημάτων για λίγες μόνο ημέρες μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση των κρουσμάτων μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και του γενικού πληθυσμού».

neakriti.gr