Τσίπρας: Θα έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης

5:14 π.μ. - Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017
05:12 π.μ. - Κυρ, 10/14/2017
Image: Τσίπρας: Θα έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Πώς θα γίνει η παραγωγική ανασυγκρότηση

 
Ψηλά έθεσε τον πήχη για την πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη Λάρισα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ποιο είναι το είδος ανάπτυξης που επιζητά η κυβέρνηση.
 
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε κατά την ομιλία του ότι «η επιτροπεία της χώρας τελειώνει· η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες».
 
«Ακόμα και το ΔΝΤ που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%» σημείωσε.
 
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: 
 
«Η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών».
«Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη. Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει».
«Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες».
«Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είμαστε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να συνενοηθούμε για ένα πράγμα ποια ανάπτυξη θέλουμε».
«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το σχέδιο μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας - εξωστρέφεια - περιβαλλοντική βιωσιμότητα». Όπως είπε «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τα πιο υγιή, δυναμικά και παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα».
 
Το ζητούμενο δεν είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ή οποιουδήποτε άλλου παραγωγικού κλάδου, ξέχωρα από τους υπόλοιπους, αλλά η δημιουργία αλυσίδων αξίας, και, κατά συνέπεια, η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί "δήθεν παραγωγούς", όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος».
 
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα, που είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα:
 
την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών.
την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών, Οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.
την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.
τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.
την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκατ. για μια τριετία.
την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που είναι καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό. Σήμερα είχα μία σημαντική συνάντηση στο Βόλο με εταιρείες που έχουν ενσωματώσει την καινοτομία και διαπίστωσα πως υπάρχουν πραγματικά πρωτοπόρες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο.
την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους αρδευτικά κανάλια εγγειοβελτιωτικά έργα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επιπλέον στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται ως ένας δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και αυτό αφορά και την περιοχή της Θεσσαλίας.
 
Η δική μας επιδίωξη, όπως είπε, είναι η τουριστική ανάπτυξη, να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον να λειτουργεί σε κλίμακες που δεν διαταράσσουν την συνολική ζωή και την παραγωγική λειτουργία του τόπου, να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες και να συνδέεται μαζί τους, και, βεβαίως, να διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις.
 
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή που δίχως προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας συναινέσεων τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ύπήρχαν κάποιοι που είχαν έντονη προκατάληψη και προέτρεψαν περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν. Τους ξεπέρασε η ίδια η ζωή».
 
Τόνισε, δε, ότι αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
 
Στο σημείο αυτό έκανε μνεία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει στον κύκλο των συναινέσεων και των συνεννοήσεων που είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία ειδικότερα, είπε ότι «αποτελεί τον πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και πρέπει από εκεί να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας».
 
Ειδικότερα για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, σημείωσε ότι έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας. Η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς, όπως είπε, αλλά επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας, δηλαδή ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.
 
 
Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ