Τσουρδίνης: Θετικά τα μηνύματα για την άνοδο των εξαγωγών στα κηπευτικά της Κρήτης τη νέα χρονιά

11:44 π.μ. - Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021
11:10 π.μ. - Τετ, 13/44/2021
Image: Τσουρδίνης: Θετικά τα μηνύματα για την άνοδο των εξαγωγών στα κηπευτικά της Κρήτης τη νέα χρονιά

Ο εξαγωγέας - υπεύθυνος της εταιρίας Τσουρδίνης ΑΕ στον Ηχώ 99,8

Ευχές για μια καλή καλλιεργητική περίοδο με υγεία, μετέφερε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο εξαγωγέας κ. Τσουρδίνης. Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας ανταποκρίθηκε ως χώρα και οι επιχειρήσεις που απευθύνονταν στην εξαγωγή, εργάστηκαν με σοβαρότητα, χωρίς κρούσματα, χωρίς κενά τροφοδοσίας των πελατών και αυτό έχει δώσει μια πολύ καλή εικόνα. Οτι η Ελλάδα είναι εδώ και μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος αγοραστής να προμηθευτεί καλά, ποιοτικά, πιστοποιημένα προϊόντα. Για τη φετινή σαιζόν οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες ωστόσο προβληματισμό δημιουργούν οι ανατιμήσεις αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν αγορές αλλά και οι κατάλληλες συνεργασίες για τη διάθεση των προϊόντων μας. Προσθέτει ότι πέραν των παραπάνω θα πρέπει θα παρακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς καθώς πολλές φορές παρουσιάζονται μεταβολές πχ στροφή σε πιστοποιημένα ή βιολογικά προϊόντα. Ο στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η παραγωγή καθαρών προϊόντων γιατί υπάρχουν σούπερ μάρκετ , μεγάλες αλυσίδες , που βάζουν σε ξεχωριστή θέση στα ράφια τους τέτοια προϊόντα. Η πιστοποίηση είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που βοηθά στη διαχείριση της καλλιέργειας όμως δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε επιφανειακά. Οφείλουμε συνεχώς να εφαρμόζουμε όσα προβλέπονται, τόνισε.

Είπε ακόμα ότι με τον κορωνοϊό είδαμε μια αύξηση στα φρέσκα προϊόντα. Επίσης τελευταία παρατηρείται μια αύξηση στην ζήτηση σε τοματίνι. Το κομμάτι αυτό όμως, δεν είναι κάτι εύκολο για την εξαγωγή. Στο Μαρόκο υπάρχουν μεγάλες εταιρίες που παράγουν, συσκευάζουν, πουλάνε με πλήρες αυτοματοποιημένες γραμμές και επειδή αυτό το εφαρμόζουν πολλά χρόνια έχουν πετύχει οικονομίες κλίμακας και οι τιμές που παραδίδουν στην Ευρώπη είναι, πολλές φορές, πολύ πιο χαμηλές από τις δικές μας. Στην ελληνική αγορά και την αγορά των βαλκανίων τα τοματίνια γνωρίζουν μια ευρεία αποδοχή. Εκτιμάται ότι επειδή οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε τοματίνι θα αυξηθούν, σταδιακά θα επέλθει μια ισορροπία μεταξύ τομάτας και τοματίνι και ως προς την τιμή. Στις πιπεριές, στην φλωρίνης υπάρχει αύξηση στην καλλιεργητική έκταση και υπάρχουν προϋποθέσεις για περισσότερες εκτάσεις ενώ το κέρατο έχει μείωση. Όσο για την εισαγωγή προϊόντων είναι ένα σοβαρό θέμα και εδώ θα πρέπει μεγάλη έμφαση να δοθεί από την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες στους ελέγχους.