Tuta Absoluta και ο έλεγχός της με βιολογικό τρόπο (βίντεο)

12:08 μ.μ. - Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Δευ, 09/08/2022

Η πρωτοποριακή μέθοδος κατά της Tuta Absoluta, μια συνεργασία του ΕΛΜΕΠΑ - Τμήμα Γεωπονίας με την εταιρία «Anthesis»

Ως πειραματικός σταθμός λειτούργησε θερμοκήπιο με καλλιέργεια τομάτας στην Ιεράπετρας προκειμένου να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση του εχθρού Tuta Absoluta. Το εγχείρημα του πειραματικού σταθμού είναι αποτέλεσμα  μιας συνεργασία της εταιρείας «Anthesis» με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Τμήμα Γεωπονίας. Η κάμερα του Ηχώ 99,8 και του hxonews.gr κατέγραψε εικόνες από το θερμοκήπιο του κ. Χατζαντωνάκη, όπου εφαρμόστηκαν διάφορες μέθοδοι στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων με έμφαση στην βιολογική κατεύθυνση καταπολέμησης της Tuta Absoluta.

hxonews Εμμ. Ροδιτάκης, Εντομολόγος – Γεωπόνος /  Γ. Κομιανός, Γεωπόνος, Εντομολόγος - ιδρυτής της εταιρίας «Anthesis»
Εμμ. Ροδιτάκης, Εντομολόγος – Γεωπόνος /  Γ. Κομιανός, Γεωπόνος, Εντομολόγος - ιδρυτής της εταιρίας «Anthesis»

-

Εκ μέρους του ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Εμμ. Ροδιτάκης Εντομολόγος – Γεωπόνος δήλωσε, ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού αυτού  προγράμματος προσπάθησαν να ενσωματώσουν  τεχνικές με βιολογικούς εχθρούς και βιολογικά μικροβιακά  σκευάσματα. Εκείνο, που κατάφεραν είναι, να αποδείξουν σε πραγματικές συνθήκες ότι, η χρήση των σκευασμάτων αυτών, όπως προέκυψε από τα διάφορα επιστημονικά δεδομένα που παρήχθησαν στο εργαστήριο εντομολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, πράγματι μπορούν να επιφέρουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο φυτοπροστασίας  στην καλλιέργεια της τομάτας  και ειδικότερα της αντιμετώπισης του εχθρού tuta absoluta. Σκοπός του εγχειρήματος είναι οι λιγότερες παρεμβάσεις. Για να επιτευχθεί όμως αυτό εκτός από τη χρήση  «πράσινων» σκευασμάτων  απαιτείται στενή παρακολούθηση του εχθρού, σωστή και στενή παρακολούθηση των επιπέδων προσβολής και των επιπέδων πληθυσμιακής πυκνότητας. Και  αναλόγως  εφαρμογή λύσεων κατά το δυνατό φιλικές προς το οικοσύστημα της καλλιέργειας. Δηλαδή, βιολογικές λύσεις Θεωρούν, ότι μέσα από τη συνεργασία σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο έχουν πετύχει μια βιώσιμη καλλιέργεια τομάτας, τόνισε.

Πρόσθεσε, ότι υπάρχει συνεργασία με τον αγροτικό σύλλογο και από κοινού προτάσεις τους έχουν σταλεί στο Υπουργείο με στόχο να χρηματοδοτηθούν, ώστε να καταφέρουν να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις προσπάθειες και τα δεδομένα, που έχουν στο εργαστήριο, ώστε ή να προκρίνονται σκευάσματα, ή άλλα να απορρίπτονται ακόμα και εάν είναι εγκεκριμένα με στόχο τις βέλτιστες λύσεις, τις πιο «πράσινες», τις πιο αποτελεσματικές, ώστε να δοθεί μια κατεύθυνση, που θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τις λιγότερες παρεμβάσεις. Κάθε θερμοκήπιο βέβαια έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για αυτό χρειάζεται και την ανάλογη παρακολούθηση. Χρειάζεται πάντως μια μαζική συλλογική εφαρμογή γιατί εάν εγώ προσέχω και ο γείτονας μου όχι, τότε το πρόβλημα της λάθος διαχείρισης στο διπλανό θερμοκήπιο θα έρθει και στο δικό μας, επεσήμανε ο κ. Ροδιτάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Τζεβελεκάκης τεχνολόγος - γεωπόνος της εταιρίας «Anthesis» ανέφερε, ότι χρησιμοποιήθηκαν διάφορα σκευάσματα και σε διάφορα στάδια της καλλιέργειας. Για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται στρατηγική διαχείριση του προγράμματος και παρακολούθηση της καλλιέργειας με στοχευμένες δράσεις. Το συμπέρασμα, που προέκυψε είναι ότι η εφαρμογή των βιολογικών σκευασμάτων δεν άφησε να γίνει η έξαρση προσβολής, από πληθυσμούς της tuta absoluta στην καλλιέργεια. Ήρθαμε να αποδείξουμε, ότι η tuta absoluta είναι διαχειρίσιμη αρκεί να έχουμε τη σωστή στρατηγική, τόνισε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο κ. Κομιανός Γεωπόνος Εντομολόγος - ιδρυτής της εταιρίας «Anthesis» τόνισε, ότι και σε δύσκολες συνθήκες μπορούμε μόνο με βιολογικές μεθόδους να αντιμετωπίσουμε την Tuta Absoluta. Το αποτέλεσμα φάνηκε σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος που ξεκίνησε πριν, από μερικούς μήνες και έγινε χρήση προϊόντων, που έχουν έγκριση για την Tuta στην τομάτα. Είναι ενδεικτικό, ότι η  ζημιά στην καλλιέργεια στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο αντιστοιχούσε σε λιγότερο από το 1 % της συγκομιδής. Ευρύτερος στόχος πάντως και για αυτό υπάρχει επαφή και με το Υπουργείο, είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις για μια πιο συλλογική δράση αντιμετώπισης της Tuta και άλλων εχθρών. Με το βλέμμα στραμμένο σε βιώσιμες και φιλο-περιβαλλοντικές λύσεις, οικονομικές για τον παραγωγό και διάθεσης καθαρών προϊόντων προς τον καταναλωτή.