Τζανάκης: Ο χειρότερος νομός σε κρούσματα τον τελευταίο μήνα το Λασίθι

9:56 π.μ. - Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022
09:05 π.μ. - Τετ, 18/56/2022
Image: Τζανάκης: Ο χειρότερος νομός σε κρούσματα τον τελευταίο μήνα το Λασίθι

Με λιγότερες όμως απώλειες λόγω εμβολιαστικής κάλυψης

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα με έμφαση στην εικόνα, που παρουσιάζει τελευταία στον νομό Λασιθίου, δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Νίκος Τζανάκης καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής στην πνευμονολογική του ΠΑΓΝΗ. Όπως είπε, από τον Γενάρη και μετά το Λασίθι, πέρασε ένα άσχημο κύμα της πανδημίας λόγω της Όμικρον και Όμικρον 2 και ίσως για τον μήνα Απρίλη να ήταν ο χειρότερος νομός, από επιδημιολογικής άποψης. Μέχρι τον Ιανουάριο το Λασίθι ήταν κατά κανόνα, νομός πρότυπο. Η Όμικρον είναι μια παραλλαγή πολύ μεταδοτική. Φαίνεται όμως ότι στον συγκεκριμένο νομό βρήκε παρθένο έδαφος. Είχε όμως ο νομός και ένα πολύ κάλο εμβολιαστικό ποσοστό. Για αυτό είχαμε λίγες απώλειες, λίγες νοσηλείες, λιγότερη πίεση στα νοσοκομεία ακριβώς δηλαδή ως απόρροια του εμβολιασμού. Αυτό τον καθιστά ίσως ως ένας από τους καλύτερους νομούς της Ελλάδας, σημείωσε.

Πρόσθεσε, ότι επόμενο κύμα δεν αποκλείεται να έχουμε προς το φθινόπωρο ίσως και το καλοκαίρι. Εκτιμάται όμως, ότι δεν θα πιεστεί ιδιαίτερα το σύστημα εκτός εάν στην πορεία αναδειχθεί άλλο στέλεχος, που θα εξουδετερώσει τα όσα έχουμε κάνει ως τώρα και τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος σε άτομα με διάφορα νοσήματα.

Για τη χρήση μάσκας είπε, ότι πρέπει να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της εθελοντικής και σε χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός να γίνεται χρήση της μάσκας ανεξάρτητα από την υποχρεωτικότητα. Στα μέσα μεταφοράς τώρα και για παράδειγμα στα αεροπλάνα και κυρίως στα μακρινά ταξίδια που θα αυξηθούν λόγω τουρισμού, οι επιβάτες θα βγάλουν τη μάσκα τους για να πιούν π.χ. νερό. Μοιάζει αναπόφευκτη η κατάργηση μάσκας. Βέβαια οι περισσότεροι άνθρωποι, που έρχονται, ή έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν νοσήσει. Σε πιο κοντινά ταξίδια όμως γιατί να μην προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα ώστε να μην κινδυνεύσουμε να κολλήσουμε και να χάσουμε τις διακοπές μας, ή να χρειαστεί να μείνουμε σε καραντίνα.

Στα γυμναστήρια τώρα, που είναι ένας χώρος, που προβληματίζει καλό θα είναι να τοποθετηθούν τα όργανα σε απόσταση μεταξύ τους και επίσης θα πρέπει να προσέξουν τον αερισμό.

Τώρα για το εάν θα πρέπει να πάμε σε πλήρη κατάργηση σημείωσε, ότι υπάρχει προβληματισμός, ο οποίος όμως έρχεται στην πιο κατάλληλη επιδημιολογική στιγμή. Παράλληλα, όμως πρέπει να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της εθελοντικής μάσκας. Η μάσκα υποστήριξε πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική σε δομές και χώρους υγείας πχ νοσοκομεία, φαρμακεία γηροκομεία. Αλλά και σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και από μόνοι μας καλό είναι να κάνουμε χρήση μάσκας ειδικά εάν είμαστε ευάλωτα άτομα και με έχουμε προβλήματα υγείας.