Τζανάκης στον Ηχώ 99,8: Προλαβαίνουμε ακόμα και τώρα να εμβολιαστούμε κατά της γρίπης

11:35 π.μ. - Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2023
11:01 π.μ. - Δευ, 09/35/2023
Image: Τζανάκης στον Ηχώ 99,8: Προλαβαίνουμε ακόμα και τώρα να εμβολιαστούμε κατά της γρίπης

Τι δηλώνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ για τα αυξημένα περιστατικά γρίπης

Για την εικόνα στα νοσοκομεία αλλά και για τα περιστατικά κορωνοϊού και γρίπης που καταγράφονται αυξημένα αυτή την περίοδο, μιλά σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής και Διευθυντής της Πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκος Τζανάκης. Αφού πρώτα σχολιάζει την έλλειψη φαρμάκων λέγοντας ότι δεν θεωρεί πως η έλλειψη αυτή, παίζει ρόλο στην πανδημία. Μπορεί να υπάρχει δυσκολία να βρεθούν κάποια φάρμακα αλλά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, σημείωσε.

Είπε στη συνέχεια ότι, πάντα ο χειμώνας είναι μια περίοδος με πολλές ιώσεις κυρίως στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Προερχόμαστε όμως από μια περίοδο έντονης αποχής και μη επαφής με αυτά τα παθογόνα, με συνέπεια το ανοσοποιητικό μας να μην είναι προετοιμασμένο. Τα παιδιά ως 5 ετών που για δυο χρόνια έζησαν μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, εκτίθενται για πρώτη φορά σε αυτά τα παθογόνα. Εκτιμάται λοιπόν ότι θα έχουμε πολλές και βαριές εικόνες. Αυτή είναι φέτος η διαφορά σε σχέση με τις προ κορωνοϊού εικόνες, ανέφερε.

Στα νοσοκομεία, πρόσθεσε, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, προς το παρόν, παρά τα αυξημένα περιστατικά με εισαγωγές σε παιδιατρικές, πνευμονολογικές κλινικές και στα επείγοντα που «βουλιάζουν» από τις επισκέψεις με εμπύρετα περιστατικά. Από τα οποία το 40% είναι περιστατικά με γρίπη, το 25%-30% με κορωνοϊό και τα υπόλοιπα είναι άλλες ιώσεις. Λίγα από αυτά τα περιστατικά χρειάζονται φροντίδα, όμως είναι τόσα πολλά τα κρούσματα και είναι ενδεικτικό ότι σε κάθε εφημερία η πνευμονολογική στο ΠΑΓΝΗ εισάγει 15-17 ασθενείς, έχοντας εξεταστεί στα ΤΕΠ περισσότερα από 200-300 περιστατικά. Η ΜΕΘ Παίδων στο ΠΑΓΝΗ που είναι και η μόνη στο νησί, είναι γεμάτη, ανέλυσε. Προσθέτοντας σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε φάση ενδημική στην Ελλάδα με πολλά κρούσματα που όμως δεν προκαλούν βαριές νοσηλείες.

Τώρα για τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα είπε χαρακτηριστικά «ανησυχώ αλλά δεν πανικοβάλλομαι ». Η Κίνα είναι μια χώρα που κρύβει πράγματα, το ζήσαμε με τη Γιουχάν. Βιώνουν αυτή την περίοδο μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται επιτήρηση από τον υπόλοιπο κόσμο.

Κλείνοντας ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι στη χώρα μας σε ότι αφορά στη γρίπη δεν είμαστε σε ένα καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Υπάρχει ακόμα καιρός για να κάνουμε το εμβόλιο αρκεί να το ξεκινήσουμε τώρα, ειδικά οι άνω των 65 ετών.

Έδωσε και κάποιες συμβουλές λέγοντας ότι το ανοσοποιητικό μας δεν χρειάζεται να το καταπονούμε. Πρέπει να τρεφόμαστε σωστά, να κόψουμε το κάπνισμα, το αλκοόλ, να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Ακούστε αναλυτικά τον κ. Τζανάκη