Υπογραφή με διαμαρτυρίες για το νέο αεροδρόμιο

2:33 μ.μ. - Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019
02:02 μ.μ. - Πέμ, 21/33/2019
Image: Υπογραφή με διαμαρτυρίες για το νέο αεροδρόμιο

Mε διαμαρτυρίες από πολίτες που αντιδρούν στο έργο κατασκευής του αεροδρομίου έγινε δεκτός σήμερα το μεσημέρι, ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης

Mε διαμαρτυρίες από πολίτες που αντιδρούν στο έργο κατασκευής του αεροδρομίου έγινε δεκτός σήμερα το μεσημέρι, ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, που ήρθε για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του έργου με εκπροσώπους της κοινοπραξίας που το αναλαμβάνει και που έχουν συστήσει ο ελληνικός κατασκευαστικός Όμιλος ΤΕΡΝΑ και ο ινδικός όμιλος επιχειρήσεων GMR Airports Limited.
 
Η συγκεκριμένη κοινοπραξία κέρδισε τον διαγωνισμό καταθέτοντας την μοναδική προσφορά για την ανάληψη του έργου, ύψους 480 εκ. ευρώ. Μάλιστα η πλευρά των Ινδών, που δίδουν μεγάλη σημασία στη συμμετοχή τους, αύξησε το ποσοστό της από 10 σε 40%.

 
Η σύμβαση παραχώρησης του έργου έχει τίτλο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών Συνδέσεων αυτού» και περιλαμβάνει και τα έργα των οδικών συνδέσεων.
 
Όπως έχει γίνει γνωστό, τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να αρχίσουν το φθινόπωρο και θα διαρκέσουν περίπου πέντε χρόνια.
 
Τη σύμβαση παραχώρησης του έργου κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου  και των συνοδών οδικών και άλλων έργων υπέγραψαν οι κ. Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Μιχάλης Γουρζής, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος “Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.”, Sidharath Kapur, executive director (εκτελεστικός διευθυντής) του ινδικού ομίλου GMR και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, μέλος Δ.Σ. ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
 
Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παρευρέθη πλήθος επισήμων και εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών, αυτοδιοικητικών και θρησκευτικών Αρχών και φορέων. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, βουλευτές κ.α. επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.


 
Μιλώντας κατά την τελετή ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχ. Καλογεράκης είπε μεταξύ άλλων ότι “σήμερα ένα όνειρο γίνεται πράξη” και ότι “το μεγάλο αυτό έργο θα επαναπροσδιορίσει τα οικονομικά δεδομένα ολόκληρης της περιοχής”. Ο κ. Καλογεράκης εξέφρασε την ευχή να αυξηθουν οι θετικές επιπτώσεις από το έργο και παράλληλα να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα των απαλλοτριώσεων.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Σπίρτζης ανέφερε στην ομιλία του τα όσα προβλέπονται να κατασκευαστούν για το νέο αεροδρόμιο, σημειώνοντας πως «κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, τα οφέλη υπερδιπλασιάστηκαν για την τοπική κοινωνία». Τόνισε επίσης ότι το Ηράκλειο που είναι μία πόλη με μεγάλη τουριστική κίνηση, χρειάζεται ένα αεροδρόμιο που θα μπορεί να στηρίξει τα εκατομμύρια τουριστών που υποδέχεται κάθε χρόνο.
 
Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας «Ariadne Airport Group» κ. Καπούρ στον χαιρετισμό του είπε ότι τα αεροδρόμια που κατασκευάζει η εταιρεία του είναι από τα καλύτερα του κόσμου και υποσχέθηκε “να παραδώσουμε ένα project παγκοσμίου εμβέλειας, που θα αυξήσει τον τουρισμό της Κρήτης και της Ελλάδας”.
 
 
neadrasis.gr
Φωτογραφίες από το  Image Services από το Καστέλι