Υποχρεωτική η ανάρτηση πινακίδας ηλεκτρονικών συναλλαγών και στις λαϊκές αγορές

4:39 μ.μ. - Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017
04:01 μ.μ. - Δευ, 02/39/2017
Image: Υποχρεωτική η ανάρτηση πινακίδας ηλεκτρονικών συναλλαγών και στις λαϊκές αγορές

Η ΠΟΣΠΛΑ ενημερώνει τα σωματεία-μέλη της, σχετικά με τις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές αγορές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες

 Από 1 Φεβρουαρίου 2017 οι επαγγλματίες πωλητές λαϊκών αγορών υποχρεούνται  σε ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο, σύμφωνα με διευκρινιστική ΚΥΑ, που όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Για τους μη κατόχους μηχανημάτων POS δεν προκύπτει κάποια υποχρέωση.
 
Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΛΑ είναι η εξής:
 
 
Σύμφωνα με το άρθρο 65 του νόμου 4446/2016, η υποχρεωτική αποδοχή μέσω πληρωμής με κάρτα καθιερώνεται και επιβάλλεται σε διάφορα στάδια.
   Το πρώτο στάδιο, που ήδη εφαρμόζεται το μέτρο, αφορά καταστήματα εστίασης και κάποιες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων. Σαφέστατα δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτό η λαϊκή αγορά.
 
 
Σε συνέχεια και σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ίδιου νόμου, προβλέπονται μεταξύ άλλων, ότι θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, ποιοι επιχειρηματίες και κλάδοι θα δέχονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.
 
   Μέχρι σήμερα η προβλεπόμενη ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί.
 
 
Ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο 66 του αναφερόμενου νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, «από την 1 Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές, σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής με σαφή τρόπο, που να μην επιδέχεται παρερμηνείες και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ.»
   Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι υποχρεούνται στην ανάρτηση πινακίδας όσοι επιχειρηματίες δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και μαζί όσοι πωλητές λαϊκών αγορών (με δική τους πρωτοβουλία) έχουν εγκαταστήσει μηχάνημα ηλεκτρονικής συναλλαγής. Αντίθετα δεν προκύπτει καμία υποχρέωση για επιχειρηματίες συμπεριλαμβανομένων και των πωλητών λαϊκών αγορών, να αναρτήσουν πινακίδα ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, εάν δεν δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
 
 
   Εξυπακούεται ότι ο νόμος δεν απαγορεύει την ανάρτηση πινακίδας ενημέρωσης σε όσους δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μηχανήματος ηλεκτρονικής συναλλαγής, αλλά επιθυμούν οι ίδιοι να το κάνουν.
 
 
 
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ Α’                                       ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ Β’
 
          (Υποχρεωτικό)                                                             (Προαιρετικό)
 
 Α'                                                                                        Β'
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ                                       TO KATAΣΤΗΜΑ
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ                                     ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΚΟΜΗ              
ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΡΤΩΝ POS                                         POS
                                                                                            
                                                                                             
Πηγή: laikesagores.com