Χαλάρωση μέτρων: Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

6:34 μ.μ. - Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021
06:05 μ.μ. - Παρ, 07/34/2021
Image: Χαλάρωση μέτρων: Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Aναλυτικά τι ανοίγει

Για επιστροφή σε επαναλειτουργία δραστηριοτήτων και σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με ιδιαίτερη προσοχή έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη τη πανδημίας, που έγινε την Παρασκευή 7/5/2021. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στις 17 Μαΐου.

Αναλυτικότερα και όπως ανέφερε από τις 8/5 λειτουργούν οι οργανωμένες πλαζ, επίσης αλλάζει το ποσοστό στο εμπόριο σε 50 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο.

Στις 10/5 ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια με βεβαίωση self test που θα προσκομίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Την ίδια ημερομηνία ανοίγουν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με εξεταστικές διαδικασίες.

Στις 10/5 επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια καθώς και κάποιες λειτουργίες των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων.

Από τις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στις 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία με υγειονομικά πρωτόκολλα, στις 17/5 τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%, στις 28/5 τα ζωντανά θεάματα – ακροάματα, με πληρότητα 50% και συγκεκριμένη ταξιθέτηση.

Στις 17/5 επαναλειτουργούν τα ωδεία.

Στις 17/5 επαναλειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ο ιός παραμένει ύπουλος τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, για να συμπληρώσει ότι βήμα – βήμα θα αφήνουμε πίσω αυτά τα μέτρα που έχουμε πάρει.

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι κάτω από 20.000, ωστόσο παραμένει υψηλός και ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επισήμανε δε ότι τις επιπτώσεις των εορτών του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα και ότι οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές εξάρσεις.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μείωση, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεβολίαστοι, επισήμανε.

Τέλος, αναφερόμενη στον εμβολιασμό είπε ότι προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας.