Χανιά: Μία φορά στα 502 χρόνια πέφτει τόση βροχή

3:24 μ.μ. - Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019
03:03 μ.μ. - Τετ, 27/24/2019
Image: Χανιά: Μία φορά στα 502 χρόνια πέφτει τόση βροχή

Εντυπωσιακά τα επιστημονικά στοιχεία για το χτύπημα της «Ωκεανίδας» στα Χανιά

 
Για καιρικά φαινόμενα τέτοιας έντασης που εκδηλώνονται μια φορά στα 500 χρόνια, έκανε λόγο ο ομότιμος καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Τσακίρης σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, με θέμα τα γεωλογικά φαινόμενα μετά από τις τελευταίες θεομηνίες.
 
Ειδικότερα, για ασύλληπτα ύψη βροχόπτωσης, που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει κληθεί τα τελευταία πολλά χρόνια να αξιολογήσει, μίλησε κ. Τσακίρης, αναλύοντας τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου στα Χανιά.
 
Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα των βροχομετρικών στα Ασκύφου Σφακίων.
 
«Αφού λοιπόν προσαρμόσαμε κάποια ασύμμετρη κατανομή για να προσεγγίσουμε το δείγμα βγάλαμε ότι η φετινή παρατηρημένη τιμή των 1.202 χιλιοστών, που σημαίνει 1200 κυβικά το στρέμμα, συμβαίνει μια φορά στα 502 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Τσακίρης έκανε λόγο για ακραία φαινόμενα υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε 50 ώρες τα ποσοστά βροχόπτωσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. 
 
«Να σκεφτείτε ότι όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζονται σήμερα, σχεδιάζονται  έχουν μια περίοδο επαναφοράς τα 50 χρόνια, δηλαδή μια φορά στα 50 χρόνια να έχουμε μια αστοχία», ανέφερε.
 
Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν στα Χανιά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα και τις απέδωσε στον κορεσμό που ήδη υπήρχε από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Τσακίρης «Ότι έργα λοιπόν και να είχαμε κατασκευάσει , ότι αντιπλημμυρικά και να είχαν γίνει, όσο καλά και να είχαν σχεδιαστεί οι γέφυρες , αυτό το γεγονός είναι από μόνο του τόσο ακραίο που δεν μπορούσαν να αντέξουν τα έργα».
 
«Απαιτείται διαρκής προσπάθεια για την επαναφορά της λειτουργικότητας των χωριών και των υποδομών», είπε ο κ. Τσακίρης, ο οποίος προτείνει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου που θα εστιάζει σε έργα σε ορεινές περιοχές, ικανά να συγκρατήσουν το όγκο των νερών και να αποτρέψουν πλημμύρες στα πεδινά.
 
«Να μην πάμε κατευθείαν στα αντιπλημμυρικά έργα των πεδινών εκτάσεων που είναι και πολύ ακριβά και δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά να ξεκινήσουμε από όλη τη λεκάνη και κυρίως από την ορεινή ζώνη όπου χρειάζονται πάρα πολλά μικρά έργα, μικρού κόστους», δήλωσε.
 
Μετρά ακόμα πληγές από την κακοκαιρία ο Δήμος Πλατανιά
 
Την ίδια στιγμή, πληγές εξακολουθεί να μετρά ο δήμος Πλατανιά που επλήγη όσο κανείς άλλος από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.
 
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, «Ακόμη και σήμερα που μιλάμε υπάρχουν περιοχές που είναι αποκλεισμένες, ένα μήνα μετά. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι ο επαρχιακός δρόμος στην περιοχή των Μεσκλών είναι κλειστός. Για τα Σκορδαλού ο δρόμος πρόσβασης είναι κλειστός.
 
Και βεβαίως υπάρχουν ακόμη οικισμοί όπως στο Ορθούνι ή το Φωτακάδω Παλαιών Ρουμάτων που είναι στην ουσία ένας δρόμος ανύπαρκτος».
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί δύο τεχνικά δελτία για την αποκατάσταση δημοτικών δρόμων ύψους εξήντα εκατομμυρίων ευρώ.
 
«Αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι ζητάμε μια χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ άμεση για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή την προσβασιμότητα των ανθρώπων», είπε ο κ. Μαλανδράκης.
 
Για τη στρατιωτική γέφυρα του Πλατανιά, ο κ. Μαλανδράκης εκτίμησε ότι θα παραμένει ως τα τέλη Μαΐου οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια η αποκατάσταση του επιχώματος της γέφυρας το οποίο είχε υποχωρήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.
 
 
neakriti.gr