Χαράτσι στα φάρμακα - Έως και τριπλάσια η συμμετοχή ασθενών

12:36 μ.μ. - Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Πέμ, 15/36/2024
Image: Χαράτσι στα φάρμακα - Έως και τριπλάσια η συμμετοχή ασθενών

Ο Γιάννης Ασπραδάκης, φαρμακοποιός, μίλησε στον Ηχώ 99,8

Ο κ. Γιάννης Ασπραδάκης, φαρμακοποιός, μίλησε στην εκπομπή του Ηχώ 99,8 σχετικά με τα νέα δεδομένα στις τιμές των φαρμάκων.

Οι ασθενείς έχουν αγανακτήσει τον τελευταίο καιρό καθώς έχουν αυξηθεί τα έξοδα που αφορούν την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Ο κ. Ασπραδάκης υπογραμμίζει ότι δεν έχουν αλλάξει τα ποσοστά συμμετοχής αλλά οι τιμές αναφοράς. Με άλλα λόγια, το κάθε φάρμακο έχει μια λιανική τιμή και μια ασφαλιστική. Ουσιαστικά, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει το 70-80% της τιμής ενός φαρμάκου εξαιτίας της μείωσης της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων. Πλέον, αν έχει κάποιος ηλεκτρονική συνταγογράφηση επιβαρύνεται συν 1 ευρώ.

«Ο φαρμακοποιός δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στις τιμές καθώς βγαίνουν αυτόματα από το σύστημα.» Φαίνεται πως οι φαρμακοποιοί είναι πελαγωμένοι με τις τιμές διότι κάθε μέρα αλλάζουν. Έχει παρατηρηθεί σε διάστημα ενός μήνα να αλλάξει η τιμή ενός φαρμάκου 1-2 φορές, αναφέρει ο ίδιος.

Σιγά σιγά ανακαλύπτουν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί το μέγεθος των αλλαγών. «Με το clawback έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε μεγάλη έλλειψη φαρμάκων. Μέσα σε ένα απόγευμα που απελευθερώθηκαν οι εξαγωγές, εξαφανίστηκαν βασικά φάρμακα.» Οι ασθενείς δείχνουν αγανακτισμένοι που δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακα που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Γι’ αυτό τον λόγο θα έπρεπε οι γιατροί να έχουν μια πλατφόρμα ώστε να ενημερώνονται ποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη.