Χατζάκης: Η Τοπική Μονάδα Υγείας θα σώσει ζωές στον τόπο μας

9:20 π.μ. - Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020
09:11 π.μ. - Πέμ, 19/20/2020
Image: Χατζάκης: Η  Τοπική Μονάδα Υγείας θα σώσει ζωές στον τόπο μας

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Σταύρος Χατζάκης, καρδιολόγος, μιλά στον Ηχώ 99,8 για την ανάγκη δημιουργίας ΤΟΜΥ στην Ιεράπετρα

Στους λόγους που κρίνεται αναγκαία η δημιουργία μιας Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Ιεράπετρα αναφέρεται σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Σταύρος Χατζάκης, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Σχετικό έγγραφο αποστέλλουν σήμερα προς τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, τον Προέδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αναπληρωτή Διοικητή του Γεν. Νοσοκομείου και το οποίο κοινοποιούν στον Προέδρο Επιτροπής Υγείας Δήμου Ιεράπετρας και τον Σύλλογο φίλων Γεν.Νοσοκομείου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζάκης η δημιουργία ΤΟΜΥ είναι περισσότερο αναγκαία τώρα καθώς διανύουμε περίοδο της πανδημίας και η λειτουργία του θα αποσυμφορήσει τον αυξημένο φόρτο εργασίας στο Νοσοκομείο. Μια ΤΟΜΥ είναι στελεχωμένη με ιατρικό και λοιπό προσωπικό και παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτο περιστατικό βασικός του όμως σκοπός είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα. Για παράδειγμα εάν κάποιος ασθενής δε αισθάνεται καλά και πηγαίνει στο Νοσοκομείο επισκέπτεται την ΤΟΜΥ του γράφουν εξετάσεις και αφού αυτές γίνουν και κριθεί αναγκαίο ο ασθενής παραπέμπεται σε γιατρό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δώσει κίνητρο σε περισσότερους συμπολίτες να έρθουν για εξετάσεις και να δράσει η ΤΟΜΥ στον προληπτικό έλεγχο ώστε να προλάβουμε δύσκολες καταστάσεις. Μπορούν επίσης να γίνουν συνταγογραφήσεις, να δοθούν πιστοποιητικά για στρατιωτικές σχολές, να γίνεται εμβολιασμός κλπ Ειδικότερα ως προς τον εμβολιασμό που αναμένεται τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει στον πληθυσμό για τον κορωνοϊό θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρα ένας καλός προγραμματισμός ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών ανέφερε. Προσθέτοντας πως ήδη ΤΟΜΥ λειτουργούν σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία.

Ως παράταξη ήδη από τον περασμένο Γενάρη είχαν θέσει με έγγραφό τους προς τον δήμο το θέμα ωστόσο δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη επ αυτού. Επίσης το θέμα έθεσαν και στην Επιτροπή Υγείας του Δήμου όμως και πάλι δεν έχει προχωρήσει κάποια ενέργεια πάνω σε αυτό. Εκείνο που απαιτείται είναι ο Δήμος να παραχωρήσει ένα κτίριο, να γίνει ένας σχεδιασμός και μια οργάνωση και αυτά να τεθούν υπόψιν της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του Υπουργείου Υγείας για την στελέχωση και τον εξοπλισμό της ΤΟΜΥ, εξήγησε ο κ. Χατζάκης.