Χιλετζάκης: Τα επείγοντα και τα σημαντικά προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι οι υποδομές

11:24 π.μ. - Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024
11:02 π.μ. - Τετ, 14/24/2024
Image: Χιλετζάκης: Τα επείγοντα και τα σημαντικά προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι οι υποδομές

"Δεν υπάρχει σχεδιασμός του μέλλοντος, παρά μόνο σχεδιασμός του παρόντος"

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 αναφορικά με τα προβλήματα των αγροτών.

Με αφορμή την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών και την απουσία αντιπροσώπου της Κρήτης, ανέφερε πως τα μπλόκα αποφάσισαν ποιοι θα εκπροσωπήσουν τους αγρότες. Ακόμη, φαίνεται πως υπάρχει μια τάση από τους αντιπροσώπους ότι η Κρήτη δεν χρειάζεται αντιπροσωπεία καθώς δεν έχει τα ίδια προβλήματα με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Στην συνάντηση φάνηκε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός του μέλλοντος, παρά μόνο σχεδιασμός του παρόντος.»

Τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κλάδο είναι η κλιματική αλλαγή, η επάρκεια των αγροτικών προϊόντων και οι ελλιπείς υποδομές. Αναλυτικότερα, η κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι η αιτία των περισσότερων προβλημάτων του αγροτικού τομέα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά οι αγρότες. «Στην συνάντηση ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έγινε κακή κατανομή των επιδοτήσεων.» Επιπλέον, τα αγροτικά προϊόντα δεν αρκούν με αποτέλεσμα οι εισαγωγές της Ελλάδας να αγγίζουν τα 10 δις. Το τελευταίο ζήτημα αφορά τις υποδομές, δηλαδή την επαρκή ποσότητα νερού προκειμένου οι αγρότες να ποτίζουν τα ελαιόδεντρα αλλά και το κατάλληλο οδικό δίκτυο που οδηγεί στα χωράφια των παραγωγών.

Ο κ. Χιλετζάκης έθιξε το θέμα της ηλικίας των παραγωγών καθώς ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 50 έτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον δεν ασχολούνται νέοι με τον πρωτογενή τομέα εξαιτίας της έλλειψης υποδομών.