Χιλιάδες διαδηλωτές για την ονομασία της ΠΓΔΜ

4:35 μ.μ. - Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018
04:01 μ.μ. - Κυρ, 21/35/2018
Image: Χιλιάδες διαδηλωτές για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Σε κλίμα΄92 η Θεσσαλονίκη

 
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Λευκού Πύργου με αίτημα να μη συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
 
Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα όπως «Ελλάς - Ελλάς-  Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία - Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή».

 


 
Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.
 
Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.
 
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.
 
Σε επιφυλακή είναι αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων, τα οποία ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ομάδα 20-30 νεαρών έφτασαν στον χώρο συγκέντρωσης φορώντας κουκούλες και κρατώντας ελληνικές σημαίες και όταν τους ζητήθηκε να βγάλουν τις κουκούλες, επιτέθηκαν στους παρευρισκόμενους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι ένας ηλικιωμένος. 
 
Νωρίτερα το πρωί λεωφορείο που είχε ναυλωθεί για το συλλαλητήριο δέχτηκε επίθεση με πέτρες από ομάδα αγνώστων επί της οδού Πανεπιστημίου, στην Αθήνα, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στο όχημα.
 
Το συλλαλητήριο στηρίζει ένα ετερόκλητο σύνολο πολιτικών, εκκλησιαστικών παραγόντων, επιχειρηματιών και ακροδεξιών. Παρούσα και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που βρήκε την ευκαιρία να καπηλευθεί την κινητοποίηση.
 
Κατά του συλλαλητηρίου έχει ταχθεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καλώντας σε εθνική συναίνεση και συνεννόηση και αναγκάζοντας τον μητροπολίτη Άνθιμο να δηλώσει ότι θα πειθαρχήσει στην κεντρική γραμμή της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν θα συμμετάσχει.
 
Ωστόσο, ο μητροπολίτης πραγματοποίησε το πρωί Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου της πόλης, καλώντας τόσο «τον ιερό κλήρο» όσο και τον «ευσεβή λαό» να συμμετάσχει σε αυτήν την «ειρηνική και πνευματική εκδήλωση υπέρ της πατρίδας μας και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας».
 
«Αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, στα ανοιχτά περάσματα, φωνάξτε ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα των Ελλήνων. Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης.
 
Την ίδια ώρα, η απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να μη δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο, καθώς δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση Αθήνας - Σκοπίων, «αφισοκολλήθηκε» στο κέντρο της πόλης με συνθήματα εναντίον του.
 
Πηγή: efsyn.gr