«Χορός» μετασεισμών στη Ζάκυνθο μετά τα 6,4 Ρίχτερ – Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

10:38 π.μ. - Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
10:10 π.μ. - Παρ, 26/38/2018
Image: «Χορός» μετασεισμών στη Ζάκυνθο μετά τα 6,4 Ρίχτερ – Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο του νησιού προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει

Το μέγεθος των ζημιών που άφησε πίσω του το χτύπημα του «εγκέλαδου» στη Ζάκυνθο σε σπίτια, καταστήματα, στο οδικό δίκτυο αλλά και στο λιμάνι όπου έχει καταγραφεί μία μεγάλη ρωγμή, καταγράφουν τα τεχνικά κλιμάκια του νησιού.
 
Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο του νησιού προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, αλλά και για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι από μηχανικούς σε σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και καταστήματα. Μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.54 τα ξημερώματα –  ο οποίος έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες όπως στη Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη –  έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, κάποιοι από τους οποίους ήταν ισχυροί.
 
Όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα μιλώντας στο in.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 5,5 Ρίχτερ. Εκτίμησε, πως η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ κατά πάσα πιθανότητα ήταν η κύρια, ενώ πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν ισχυρότατοι μετασεισμό που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 6 με 6,2 Ρίχτερ.
 
Καταγραφή των ζημιών
Η Ζάκυνθος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς άντεξε καθώς έχει θωρακιστεί αντισεισμικά μετά το μεγάλο σεισμό του 1953. Ωστόσο, παρά την σημαντική αντισεισμική θωράκιση δεν έλειψαν οι ρωγμές σε σπίτια και καταστήματα καθώς και μία καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.
 
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί ζημιές σε στην περιοχή των Λαγκαδακίων, σε ένα ακατοίκητο σπίτι στην βόρεια πλευρά του νησιού στον Άγιο Κήρυκα, ενώ από το σεισμό πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε καταστήματα και σπίτια. Αυτή την ώρα τεχνικά κλιμάκια με μηχανικούς σπεύδουν σε περιοχές όπου φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα με ρωγμές σε σπίτια, όπως στο Λαγανά και τον Άγιο Σώστη.
 
Ζημιές που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εκτιμηθεί, υπάρχουν στο  καστρομοναστήρι  του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.
 
«Χορός» μετασεισμών και μικρό τσουνάμι
Δεκάδες ήταν οι μετασεισμοί που ακολούθησαν μετά τη δόνηση των 6,4 Ρίχτερ. Ο τελευταίος που καταγράφηκε στις 8:48 είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 56 χλμ ΝΔ της Ζακύνθου. Νωρίτερα σημειώθηκε ισχυρότατος μετασεισμός 5,5 Ρίχτερ. Μόλις έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι. Τελικά, ώρα αργότερα, – όπως σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – υπήρξε τσουνάμι 20 εκατοστών σε Κυπαρισσία και Κατάκολο. Στο νησί μεταβαίνει και ο Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος – μεταξύ άλλων – θα επιθεωρήσει και την παραλία στο Ναυάγιο.
 
Έλεγχοι και στον Πύργο
Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Ηλεία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ, ο αντιπερειφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος.
 
Όπως εξήγησε, «ούτως ή άλλως σήμερα δεν επρόκειτο να γίνουν μαθήματα λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο, αλλά κρίναμε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, πως θα πρέπει να αναβληθούν αυτές οι εκδηλώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε περίπτωση σεισμικής δόνησης».
 
Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε  ότι θα ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα δημόσια κτίρια και οι χώροι συνάθροισης του κοινού.
 
Έγινε αισθητός ως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη
Ο σεισμός εκτός από την Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έγινε επίσης αισθητός και σε χώρες όπως στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.
 
Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.
 
Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.
 
Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.
                                                                                                                                 
 
 
 
in.gr