Χρήση μάσκας και οι ψυχολογικές επιπτώσεις με την Κατερίνα Ξωμεριτάκη

11:54 π.μ. - Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020
11:09 π.μ. - Παρ, 11/54/2020
Image: Χρήση μάσκας και οι ψυχολογικές επιπτώσεις με την Κατερίνα Ξωμεριτάκη

Ο ρόλος των γονιών

Σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση μάσκας από μαθητές στα σχολεία μίλησε στον Ηχώ 99,8 η ψυχολόγος κα Κατερίνα Ξωμεριτάκη.

Όπως είπε αφενός μεν η μάσκα αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προστασίας και είναι επιβεβλημένη σε πολλές περιπτώσεις. Αφετέρου δε ενέχει δυσκολίες στην εφαρμογή της για πολλή ώρα συνεχόμενα, ειδικά στους μικρότερους μαθητές. Η ηλικία λοιπόν έρχεται εδώ να παίξει σημαντικό ρόλο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι θέμα προσαρμογής, εκπαίδευσης, συνήθειας, που προέρχεται από την ανάγκη προστασίας λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Είναι σαφές ότι η παρουσία του παιδιού στο σχολείο αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο για την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη και φυσικά για τη διαδικασία της μάθησής του. Από την άλλη ωστόσο ζώντας το παιδί για αρκετές ώρες σε ένα περιβάλλον με περιορισμούς και συνεχείς κανόνες για χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει φοβία, άγχος, ανασφάλεια. Ίσως δεν είναι ευχάριστο το να κλείνει η μύτη και το στόμα ενός παιδιού, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας είναι τέτοιες που φαίνεται ότι δεν γίνεται διαφορετικά, τόνισε η κα Ξωμεριτάκη.

Στάθηκε στη σημασία που έχει να περάσουν στα παιδιά σωστά μηνύματα και αυτό θα πρέπει να γίνει με υπομονή και με σαφή στάση, επισημαίνοντας πως τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί στην προκειμένη περίπτωση θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στο πως θα το δεχτεί όλο αυτό ένα παιδί και πως θα συμβάλλει στην εφαρμογή των νέων μέτρων, ατομική υγιεινή, αποστάσεις κλπ αλλά και τη χρήση μάσκας ειδικότερα.

Ακούστε εδώ αναλυτικά την κα Ξωμεριτάκη: