Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από τον κορωνοϊό από τον ωτορινολαρυγγολόγο Κ. Δημητρίου

2:56 μ.μ. - Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020
02:11 μ.μ. - Τετ, 04/56/2020
Image: Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από τον κορωνοϊό από τον ωτορινολαρυγγολόγο Κ. Δημητρίου

Προστατεύοντας τα παιδιά προστατεύονται οι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πως μπορούμε ως πολίτες από την δική μας πλευρά να διαχειριστούμε την πανδημία του κορωνοϊού, δίνει μιλώντας σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο γιατρός ΩΡΛ κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου. Όπως επισημαίνει πρόκειται για μια ίωση με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις συνηθισμένες. Είναι αρκετά επικίνδυνη, όχι όμως για όλους. Συνήθως τα παιδιά, άτομα νεαρής ηλικίας την περνούν ως μια απλή ίωση με ήπια ή ακόμη και χωρίς συμπτώματα, όπως πυρετό διάρροια. Όμως οι ηλικίες αυτές μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους γονείς, τον παππού και τη γιαγιά που είναι σε ευπαθείς ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για μια απλή ίωση αλλά για μια νόσο που μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων, να αποβεί ακόμα κα μοιραία.

Ως προς το εάν θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για την αποφυγή της διασποράς ο κ. Δημητρίου ανέφερε αρχικά ότι υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα που καθορίζουν το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα κλείνει ένα σχολείο ή ένα τμήμα. Υπάρχουν οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων και κατόπιν λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα που υπό καθεστώς lock down κρατάνε ανοιχτά τα σχολεία δεν ισχύει μόνο στη χώρας μας. Γίνεται και σε άλλα κράτη που επίσης έχουν πρόβλημα με την πανδημία. Προφανώς έχουν δει με τις ιχνηλατήσεις ότι η μεταδοτικότητα μέσω των σχολείων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο γίνεται με άλλους τρόπους. Η πολιτική απόφαση στο τέλος έχει να κάνει και με τον αντίκτυπο στην οικονομία. Εφόσον οι γιατροί έχουν πει ότι το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία, η πολιτική απόφαση είναι ότι μένουν ανοιχτά.

Εάν έχουμε ένα κρούσμα σε τμήμα σχολείου, τότε το τμήμα καλό είναι να κλείσει. Τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το παιδί που αρρώστησε, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα.

Ως προς τη χρήση μάσκας, η μάσκα είναι ένας τρόπος προστασίας. Σκοπό έχουν να προστατέψουν εκείνον που πιθανόν νοσεί από τους υπολοίπους. Δεν είναι ικανές να προστατέψουν κάποιον από κάποιον άλλο που έχει κορωνοϊό. Είναι μάσκες που προστατεύουν εμένα που νοσώ από το να παράγω σταγονίδια και να γεμίζω το περιβάλλον με σταγονίδια που περιέχουν τον κορωνοϊό. Είναι ένα μέτρο που εάν τηρηθεί σωστά, από όλους, τότε θα μπορούσε να μειώσει την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Τα παιδιά είναι να τα πείσεις να χρησιμοποιούν τη μάσκα. Με την κατάλληλη εκπαίδευση όμως μπορούμε να τα πείσουμε. Στο μέτρο του δυνατού θα προσπαθήσουμε να τα προστατεύσουμε με τη χρήση μάσκας. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στο να προστατευτούν τα παιδιά για να προστατευτούν και οι ίδιοι. Ας μην είμαστε λοιπόν υπερβολικοί, είναι ένας τρόπος προστασίας, αν μπορούν να τα εκπαιδεύσουν καλό θα είναι και για τα ίδια τα παιδιά και για τους γονείς. Δεν έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας για ώρες προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Ότι προκαλείται μια δυσφορία είναι κατανοητό γιατί κάτι έχουμε μπροστά στο πρόσωπό μας. Δεν νοσούμε από τη μάσκα, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρίου κάνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στα test, τα διάφορα είδη και την αποτελεσματικότητά τους.