Χρυσή - Παραγκαμιάν: Εν αναμονή της νέας ηγεσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

11:32 π.μ. - Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023
11:06 π.μ. - Παρ, 30/32/2023
Image: Χρυσή - Παραγκαμιάν: Εν αναμονή της νέας ηγεσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Αναγκαία η παράταση της ΚΥΑ

Συνάντηση με τη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, είχε στο Ηράκλειο η Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης, κα Λένα Γρηγοροπούλου, οργανική μονάδα που υπάγεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και συντονιστής της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης νήσου Χρυσή, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η κα Ε. Τιμοθεάτου, επιστημονικός συνεργάτης της Μ.Δ.Π.Π. Ανατολικής Κρήτης και η κα Ε.-Φ. Δρακάκη, ειδική συνεργάτης της Γραμματέως Α.Δ. Κρήτης.

Συζητήθηκαν θέματα διαχειριστικών δράσεων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές της ανατολικής Κρήτης. Για τη νήσο Χρυσή, συζητήθηκε η πρόοδος των δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου διαχείρισης, ζητήματα που προκύπτουν από την έως σήμερα πορεία υλοποίησης και εφαρμογής των μέτρων και ενεργειών του Σχεδίου καθώς και ο συντονισμός των φορέων της Α.Δ.Κ., του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. και της Επιτροπής παρακολούθησης σχετικά με την ενδυνάμωση της προστασίας και την αειφορική διαχείριση του μοναδικού χερσαίου και θαλάσσιου οικοσυστήματος των νησίδων Χρυσή και Μικρονήσι. Η Γραμματέας επισήμανε τη σπουδαιότητα τήρησης των συμβατικά προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, τονίζοντας την επιτακτική αναγκαιότητα επικαιροποίησης και παράτασης του προγραμματισμού των διαδικασιών, προκειμένου να έχει αποτελεσματική εφαρμογή το γενικό και το ειδικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής.

Ο κ. Παραγκαμιάν μίλησε στον Ηχώ 99,8 με αφορμή τη συνάντηση λέγοντας. Οι εκλογές φέρνουν νέες εξελίξεις και περιμένουμε να δούμε ποιος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του κ. Αμιρά. Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν για να δούμε τα επόμενα βήματα. Πρέπει επίσης να δούμε τι θα γίνει με την κοινή υπουργική απόφαση η οποία λήγει. Προβλέπεται παράταση ενός χρόνου η οποία όμως δεν έχει ακόμη δοθεί. Από εκεί και πέρα, ως Επιτροπή έχουμε κάνει μια έκθεση των δράσεων της πρώτης χρονιάς με προτάσεις προς το υπουργείο και δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Εάν λήξει η ΚΥΑ και δεν δοθεί παράταση θα πρέπει να παραδώσουμε τι έχουμε στα χέρια μας στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Δυστυχώς, καθυστερήσεις υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα. Η εμπειρία με τη δημόσια διοίκηση είναι απογοητευτική. Ο χρόνος της διοίκησης είναι «ανίκητος». Χρειάζεται επιτάχυνση διαδικασιών αλλιώς θα βιώνουμε τη δυσαρέσκεια του κόσμος απέναντι στις υπηρεσίες και όλους. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αναγκαία την παράταση συνέχισης του έργου της Επιτροπής καθώς υπάρχουν αρκετά θέματα όπως τι κάνουμε με το πυροφυλάκιο, το ιδιοκτησιακό κ.α..