Υδρογονάνθρακες: Μέσα στο 2024 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη

12:18 μ.μ. - Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023
12:10 μ.μ. - Δευ, 02/18/2023
Image: Υδρογονάνθρακες: Μέσα στο 2024 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη

Μέσα στο α' 6μηνο του 2024 αναμένεται να ληφθούν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις ως προς τα προγράμματα εξόρυξης φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο

Μέσα στο α’ 6μηνο του 2024 αναμένεται να ληφθούν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις ως προς τη διεξαγωγή δοκιμαστικών γεωτρήσεων από τους παραχωρησιούχους, που έχουν αναλάβει μέσω συμβάσεων με το Δημόσιο να ερευνήσουν για κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης και του Ιονίου, αποφάσεις που θα κρίνουν και την τύχη του φιλόδοξου εγχειρήματος αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας “αγώνας δρόμου”, ώστε το πρώτο γεωτρύπανο, ύστερα από πολλές δεκαετίες, να επιστρέψει στη χώρα μας μέσα στους επόμενους κιόλας μήνες... Όχι σε κάποιο θαλάσσιο οικόπεδο, όπως είναι αυτά νοτιοδυτικά της Κρήτης ή στο Ιόνιο, αλλά στο χερσαίο block των Ιωαννίνων.

Στην περίπτωση του νησιού μας μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, που θέλουν την παραχωρησιούχο κοινοπραξία Exxonmobil-Helleniq Energy να προχωρά απευθείας σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις, τότε το πρώτο ερευνητικό “τρύπημα”, που θα έχει και ιστορικό... χαρακτήρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας, δίπλα ουσιαστικά στη Γαύδο, στην εκπνοή του 2024.

Οι σεισμικές έρευνες

Το σημείο- “κλειδί” που άνοιξε τον δρόμο για να ξεκινήσει η προετοιμασία προς την πρώτη ερευνητική γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης αποτέλεσε η πετυχημένη διενέργεια των σεισμικών ερευνών, και συγκεκριμένα των λεγόμενων δισδιάστατων σεισμικών ερευνών. Οι έρευνες, υπενθυμίζεται, ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και υλοποιήθηκαν για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy από την εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS, σε περιοχές συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Για λήψη των οριστικών επενδυτικών αποφάσεων μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 κάνουν λόγο και κεντρικά δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρει ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, σε κρίσιμη φάση μπαίνει το project της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τα blocks για έρευνες έχουν στα χέρια τους τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 και προχωρούν στην αξιολόγηση και περαιτέρω ερμηνεία τους.

Πηγές της αγοράς θέλουν τις εταιρείες Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil, που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης, να σταθμίζουν τα δεδομένα στο προσεχές χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν τις σχετικές επενδυτικές αποφάσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Σημειωτέον ότι οι παραχωρήσεις είναι: “Μπλοκ 2 - Βορειοδυτικά της Κέρκυρας” που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean-Helleniq Energy, “Ιόνιο”, η οποία έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, “Μπλοκ 10 - Κυπαρισσιακός Κόλπος”, την οποία εκμεταλλεύεται επίσης η Helleniq Energy, και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα “Δυτικά της Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy.

neakriti.gr