Υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάσσεται ο Μπάιντεν

9:45 π.μ. - Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
09:05 π.μ. - Πέμ, 06/45/2021
Image: Υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάσσεται ο Μπάιντεν

Σε μία μείζονος σημασίας στρατηγική κίνηση που δύναται να έχει τεράστιες προεκτάσεις και χαιρετίζεται ήδη θερμά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στηρίζει επίσημα την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια για την Covid-19

Παρά την έντονη διαμάχη στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και τις πιέσεις των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών, ο Τζο Μπάιντεν ρίχνει το «ειδικό βάρος» των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υπέρ της κατάργησης της πατέντας.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, από την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Εμπορική Πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί και περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απελευθέρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19 για να συνδράμουμε στον τερματισμό της πανδημίας, και θα συμμετάσχουμε ενεργά στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου [ΠΟΕ] προς υλοποίηση αυτού» αναφέρει η Κάθριν Τάι σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκανε λόγο για μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι η δέσμευση που αναλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν συνιστά ισχυρό παράδειγμα αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

Η κίνηση είναι προκαταρκτική και δεν εγγυάται άμεσα την άρση στις πατέντες, επισημαίνει σχετικά το CNNi, εντούτοις αποτελεί τεράστιο βήμα το οποίο επεδίωκαν οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις διεθνώς προς άρση των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών σχετικά με τη διανομή των εμβολίων.

Η Κάθριν Τάι είχε προϊδεάσει για την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, λέγοντας νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο διάσκεψης πως τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει να διατεθούν ευρύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία του κορωνοϊού και να ευνοηθεί η οικονομική ανάκαμψη.

cnn.gr