ΥΠΕΣ: Λύση στο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων

1:34 μ.μ. - Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020
01:07 μ.μ. - Τετ, 29/34/2020
Image: ΥΠΕΣ: Λύση στο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων

Δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους δήμους προς τρίτους

Δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους δήμους προς τρίτους, θέτει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή.

Με τη διάταξη θεσμοθετείται μηχανισμός αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους από τους ΟΤΑ. Προβλέπεται ότι το πρώτο δεκαήμερο μετά τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα υποβάλλουν προς το υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αναλυτική αιτιολόγηση των λόγων μη πληρωμής τους.

Με εξαίρεση τα εντάλματα, τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με ευθύνη των δικαιούχων, ο δήμος θα μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε το ποσό θα παρακρατείται από την επόμενη μηνιαία τακτική επιχορήγηση μέσω ΚΑΠ (και σε ποσοστό έως 25% αυτής). Στη συνέχεια θα γίνεται άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού προβλέπεται η τριμηνιαία δημοσίευση των στοιχείων διαθεσίμων και υποχρεώσεων (απλήρωτων, εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων) των φορέων του υποτομέα των ΟΤΑ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη επιχορηγήθηκαν, σε πρώτη φάση, 84 δήμοι με το συνολικό ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

cnn.gr