Υπό διωγμόν το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Βαϊνιάς;

9:13 π.μ. - Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023
09:10 π.μ. - Παρ, 27/13/2023
Image: Υπό διωγμόν το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Βαϊνιάς;

Ανακοίνωση από το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς

Στις 18 Οκτωβρίου 2023, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βαϊνιάς παρέλαβε, μέσω της Προέδρου κ. Αναστασίας Νεοφωτίστου, έγγραφο (αρ. πρωτ. 13925/13-10-2023) που μας ενημερώνει ότι ο Δήμος Ιεράπετρας θα σταματήσει να καταβάλει το μίσθωμα για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου στη Βαϊνιά, αν δε δωρίσουμε τα αντικείμενα των Συλλογών μας στο Δήμο. 

Επικαλείται δε δύο πράξεις του 7 ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες δεν αφορούν όμοιες περιπτώσεις (την με αρ. 25/2013 που αφορά δήμο του Νομού Ρεθύμνου και την με αρ. 136/2013 που αφορά δήμο του Νομού Άρτας) τις οποίες θυμήθηκε ξαφνικά 10 χρόνια μετά την έκδοση τους, και ισχυρίζεται ότι οι δαπάνες για τη στέγαση του Μουσείου «δεν είναι λειτουργικές και δεν προάγουν την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των σκοπών του Δήμου», αλλά «εξυπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα των φορέων που έχουν τη χρήση».  

Δεν περιλαμβάνεται στους σκοπούς και τις αρμοδιότητες του Δήμου ο πολιτισμός; Και ποια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την ύπαρξη και λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού που προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε σχολεία και πολίτες χωρίς καμία άλλη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου;  Ποιος θα φροντίσει για τη συντήρηση και τη λειτουργία του κτηρίου όταν και εάν οι Λαογραφικές Συλλογές περάσουν στα χέρια του Δήμου;  Εξάλλου το Μουσείο στεγαζόταν σε δημοτικό κτήριο, δηλαδή στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βαϊνιάς μέχρι το 2003.

 Τότε, η ανάγκη του Δήμου να στεγάσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βαϊνιάς, τον οδήγησε σε συνεννόηση-συμφωνία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Βαϊνιάς και αποφάσισε ομόφωνα τη μίσθωση κατάλληλου ακινήτου στη Βαϊνιά για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου του χωριού  με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Η μεταστέγαση και εκ νέου οργάνωση του Μουσείου στοίχισε πολλά χρήματα στους  δύο Συλλόγους Αθήνας και Βαϊνιάς, προκειμένου να διευκολύνουν την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου Σ.Δ.Ε. στο Νομό με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα ήταν υποχρεωμένος να μεριμνά για την στέγαση της Λαογραφικής Συλλογής. 

Οι ομόφωνες αυτές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ισχύουν έως σήμερα. Μετά το θάνατο των ιδιοκτητών ο κληρονόμος – ιδιοκτήτης κ. Κονταξάκης Γεώργιος του Ιωάννου με υπεύθυνη δήλωση (αρ. πρωτ. 6933/25-6-2018) συναίνεσε στην παράταση της μίσθωσης του ακινήτου του από το Δήμο Ιεράπετρας για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου και κάθε άλλης πολιτιστικής δράσης με τους ίδιους όρους που αναφέρονται στην από 30/4/2010 σύμβαση μίσθωσης ακινήτου, με αποτέλεσμα η σύμβαση μίσθωσης να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.

Μήπως ήταν λάθος να εμπιστευτούμε το Δήμο όταν ο Σύλλογος συμφώνησε στη μεταστέγαση;                             

Παρά την οικονομική δυσπραγία, στην πορεία της ύπαρξής του το μουσείο έχει να επιδείξει αξιόλογη παιδευτική δράση με εθελοντική προσφορά των μελών του Συλλόγου καιμόνο. 

Εν τούτοις, η ύπαρξή του απειλείται από βαθιά προβλήματα τα οποία διαρκώς διογκώνονται και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα το καταδικάσουν σε αργό θάνατο, με πρώτο το πρόβλημα της στέγασης που προέβαλε αδικαιολόγητα η παρούσα Δημοτική Αρχή, μετά το πέρας των πρώτων δημοτικών εκλογών. Δυστυχώς, δε μας μένει άλλη διέξοδος από την προσφυγή στη νομική στήριξη, και για τον λόγο αυτό θα απευθυνθούμε στον νομικό μας σύμβουλο κ. Καλαϊτζάκη Μανώλη προκειμένου να μας παρέχει τις νομικές του γνώσεις. 

Το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βαϊνιάς

Ακούστε τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 εκ μέρους του Συλλόγου η κα Μάχη Κουφάκη με αναφορά στο διαχρονικό της υπόθεσης, τη σημασίας ύπαρξης και συνέχισης λειτουργίας του Μουσείου ως ένα κομμάτι του πολιτισμού του τόπου μας.