Υπό το μηδέν για πρώτη φορά στην Ιστορία η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου

7:19 π.μ. - Τρίτη, 21 Απριλίου 2020
07:04 π.μ. - Τρί, 21/19/2020
Image: Υπό το μηδέν για πρώτη φορά στην Ιστορία η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό δέχθηκε ανελέητο σφυροκόπημα και το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου διολίσθησε για πρώτη φορά στα χρονικά κάτω από το 0 δολάριο

Το αμερικανικό αργό δέχθηκε ανελέητο σφυροκόπημα και το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου διολίσθησε για πρώτη φορά στα χρονικά κάτω από το 0 δολάριο, καθώς οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ την ώρα που η οικονομία των ΗΠΑ βυθίζεται στην ύφεση και η ανεργία αυξάνεται σημαντικά.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού πετρελαίου λήξης Μαΐου βρέθηκε να χάνει πάνω από 250%, για να κλείσει τελικά με πτώση πάνω από 130% σε αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία. Το future έκλεισε στα -37,63 δολ. βαρέλι, καθώς ο παραγωγός πληρώνει τον αγοραστή ώστε να μειώσει τις ποσότητες που έχει στην κατοχή του.

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου (που λήγει στις 19 Μαΐου) έκανε βουτιά 10% στα 22,54 δολάρια, ενώ για εκείνο του Ιουλίου οι απώλειες ήταν μόνο 5% στα 28 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό τύπου μπρεντ δεν βγήκε αλώβητο από το πλήγμα του αμερικανικού αργού. Η τιμή του υποχώρησε 6,2% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου (που λήγει στις 19 Μαΐου) έκανε βουτιά 10% στα 22,54 δολάρια, ενώ για εκείνο του Ιουλίου οι απώλειες ήταν μόνο 5% στα 28 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ζοφερά για την αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Το αργό τύπου μπρεντ δεν βγήκε αλώβητο από το πλήγμα του αμερικανικού αργού. Η τιμή του υποχώρησε 6,2% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με την CMC Markets η πτώση στις τιμές του αμερικανικού αργού οφείλεται κυρίως στη μείωση της αποθηκευτικής ικαντότητας των εγκαταστάσεων του Cushing στις ΗΠΑ, καθώς και στη μεγάλη πτώση που καταγράφεται στη ζήτηση.

«Δεν έχει φτάσει ακόμα σε πλήρη χωρητικότητα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα συμβεί», τονίζει μεταξύ άλλων η CMC Markets, ενώ πρόσθεσε ότι «μόλις σημειωθεί η μέγιστη χωρητικότητα, οι παράγωγοι θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους».

Αναφερόμενη στη συμφωνία των OPEC+ η CMC Markets επεσήμανε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι η μείωση των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως δε θα είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την καταστροφή της ζήτησης, οπότε οι προοπτικές για τις τιμές πετρελαίου παραμένουν υποτονικές».

Η εταιρεία αναλύσεων στον κλάδο της ενέργειας Vanda Insights αναφέρει ότι οι τρέχουσες τιμές δείχνουν ότι οι περικοπές των OPEC+ αποτέλεσαν μία σύντομη διακοπή, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ξανά στο έλεος του ιού, ενώ εκτιμά ότι μέχρι να πλησιάσει η άρση του lockdown στις ΗΠΑ, το πετρέλαιο ενδέχεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

cnn.gr