Ζάκυνθος : Σε επιφυλακή για νέους σεισμούς – Τρέμει η γη στο νησί

7:30 μ.μ. - Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
07:10 μ.μ. - Παρ, 26/30/2018
Image: Ζάκυνθος : Σε επιφυλακή για νέους σεισμούς – Τρέμει η γη στο νησί

Το εντυπωσιακό που καταγράφεται στη μετασεισμική ακολουθία η οποία κρίνεται φυσιολογική από τους επιστήμονες, είναι ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ

Στην κανονικότητα επιστρέφει η ζωή στη Ζάκυνθο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
 
Οι σεισμολόγοι όσο περνούν οι ώρες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα ήταν ο κύριος, ωστόσο τις επόμενες ώρες και ημέρες εκτιμούν πως θα σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός.
 
Το εντυπωσιακό που καταγράφεται στη μετασεισμική ακολουθία η οποία κρίνεται φυσιολογική από τους επιστήμονες, είναι ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
 
Την ίδια ώρα, στο νησί έχει ξεκινήσει η καταγραφή των υλικών ζημιών από κλιμάκια μηχανικών του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κτίρια του νησιού εντοπίζονται προβλήματα. Ομάδες μηχανικών θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε σπίτια και καταστήματα για τα οποία υπάρχουν ζητήματα με ρωγμές.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε πως «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε».
 
«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί» δήλωσε ο ίδιος, ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».
 
«Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένου ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα» πρόσθεσε.
 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».
 
Τέλος, όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».
 
«Ακτινογραφία» των ζημιών
Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.
 
Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.
 
Νωρίτερα, είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλες τις βασικές δομές του νησιού από κλιμάκια μηχανικών του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κτίρια του νησιού εντοπίζονται προβλήματα. Ομάδες μηχανικών θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε σπίτια και καταστήματα για τα οποία υπάρχουν ζητήματα με ρωγμές.
 
Πάντως, ο σεισμός που έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, άφησε πίσω του ζημιές στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων, πολλές τζαμαρίες από καταστήματα έσπασαν, ενώ υπήρξε καθίζηση στον τραπεζοειδή στο λιμάνι, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.
 
Άντεξε το νησί
Εάν ο συγκεκριμένος σεισμός είχε συμβεί σε μία άλλη περιοχή, τότε πιθανότατα να είχαμε σοβαρές καταστροφές, αναφέρουν οι επιστήμονες. Τα σπίτια στη Ζάκυνθος όμως, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 χτίστηκαν με βάση αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να αντέχουν ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ζημιές.
 
«Η εικόνα στο νησί είναι καλή, τα όποια προβλήματα προκύπτουν τα αντιμετωπίζουμε» ανέφερε, μιλώντας στο in.gr o αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Λευτέρης Νιοτόπουλος.
 
Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι εντός των επόμενων 2-3 ημερών το νησί θα επανέλθει στην κανονικότητα. «Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε πολύ καλός συντονισμός  όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Υπάρχουν μικροζημιές σε διάφορες περιοχές του νησιού αλλά όλα τα προβλήματα αποκαθίστανται» σημείωσε ο κ. Νιοτόπουλος.
 
Τόνισε ακόμη πως οι μηχανικοί ελέγχουν τις βασικές δομές του νησιού, όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο καθώς και το οδικό δίκτυο. «Με ομάδες που έχουν στηθεί από τους μηχανικούς της Περιφέρειας , του Δήμου και του ΤΕΕ γίνονται έλεγχοι στις βασικές δομές.  Ακολουθούν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες ώστε τη Δευτέρα να μπούμε σε μία κανονικότητα. Επίσης δημιουργούνται δύο ξεχωριστές ομάδες προκειμένου να ελεγχθούν σπίτια και καταστήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
 
 
in.gr