Ζερβάκης: Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών στη Σητεία από συνεργεία Περιφέρειας, Υπουργείου και Δήμου

9:58 π.μ. - Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022
09:10 π.μ. - Τετ, 26/58/2022
Image: Ζερβάκης: Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών στη Σητεία από συνεργεία Περιφέρειας, Υπουργείου και  Δήμου

Εκτός από τα καταστήματα πάνω από 150 σπίτια υπέστησαν ζημιές

Η Σητεία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου. Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Ζερβάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι ο δημόσιος χώρος έχει σχεδόν ολόκληρος τακτοποιηθεί. Βέβαια οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει πχ αποκατάσταση σε δρόμους και πεζοδρόμια, έχουν προσωρινό χαρακτήρα για να επακολουθήσουν σε επόμενο χρόνο οι οριστικές.

Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και μετέπειτα την αποζημίωση των δικαιούχων με τους τρόπους που έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία. Τρία διαφορετικά συνεργεία κάνουν την καταγραφή, από την Περιφέρεια για ζημιές καταστημάτων, από το Υπουργείο για τις φυσικές καταστροφές και στατικότητα κτιρίων και από τεχνικούς του δήμου για ζημιές σε σπίτια και οικοσκευές. Αν και αρχικά είχαμε επικεντρωθεί στα καταστήματα, στην πορεία αποδείχθηκε ότι και πολλά σπίτια που υπερβαίνουν τα 150, έχουν υποστεί ζημιές, ανέφερε ο Δήμαρχος.

Τώρα ως προς τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή ο κ. Ζερβάκης σημείωσε ότι πρώτο αίτιο ήταν το μεγάλο ποσοστό βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες και ήταν αδύνατον να απορροφηθεί και να ανταποκριθεί η πόλη. Ένα πρόβλημα εντοπίζεται στην γέφυρα του ποταμού Παντελη που είναι 8 μέτρα ενώ η κοίτη είναι 16 μέτρα. Ένα ακόμη πρόβλημα σε χείμαρρο που δεν είχε τρέξει νερό τα τελευταία 100 χρόνια. Υπάρχουν λοιπόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και άλλα μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται συνεργασία πολλών υπηρεσιών προκειμένου να τρέξουν όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, χρειάζεται όμως σίγουρα χρόνος. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα κίνημα αλληλεγγύης αλλά και προσφοράς σε είδη ρουχισμού, αντικατάστασης εξοπλισμού, δωροεπιταγές από σούπερ μάρκετ και ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει όπως μπορεί, σημείωσε.

*φωτο αρχείου