«Ζεστό» χρήμα για την καινοτομία στις Κρητικές επιχειρήσεις

7:12 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018
07:01 μ.μ. - Πέμ, 11/12/2018
Image: «Ζεστό» χρήμα για την καινοτομία στις Κρητικές επιχειρήσεις

Παρουσιάστηκαν τρεις προσκλήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης

 
Τρεις καινοτόμες προσκλήσεις που εξέδωσε η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 και οι οποίες έχουν στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις της Κρήτης, παρουσιάστηκαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
 
Οι τρεις αυτές προσκλήσεις υποστηρίζουν την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης κι έρχονται ως συνέχεια της διαβούλευσης που είχε προηγηθεί από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της οποίας αναδείχθηκαν οι τάσεις, οι ανάγκες και η δυναμική των Τομέων που υποστηρίζει η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης. 
 
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, Στ. Αρναουτάκης, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "κινητοποιούνται" περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ για αυτές τις προσκλήσεις. Αφορούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις του νησιού.

 
Στη συνέχεια, στάθηκε στην ανάγκη σύμπραξης "των ερευνητικών κι εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης με τους επιχειρηματίες του νησιού", 
 
 "Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "η δουλειά που γίνεται στα Πανεπιστήμια και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα πρέπει να πάει στην πραγματική οικονομία".
 
Στην πραγματική οικονομία κατατάσσονται ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια και το Περιβάλλον
 
Τα τρία αυτά προγράμματα φέρνουν πόρους 12 εκατομμυρίων στην Κρήτη, με τον Περιφερειάρχη να υπογραμμίζει πως "τα χρήματα αυτά πρέπει να μείνουν στο νησί και να πιάσουν τόπο", συμπληρώνοντας πως οι συνολικοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που είναι "κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ", είναι εξίσου "σημαντικοί" και "πρέπει να απορροφηθούν". 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, "μπορούμε να πάρουμε πόρους και μέσα από Τομεακά προγράμματα".

 
Η οικονομία της Κρήτης έχει "μεγάλη ανάγκη" από "καινούργια αποτελέσματα, καινούργια προϊόντα και καινούργιες διαδικασίες", υποστήριξε η προϊσταμένη της ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης κ. Μαρία Κασσωτάκη, αναφερόμενη στη σπουδαιότητα της σύμπραξης των επιστημονικών φορέων με τους επιχειρηματίες του νησιού. 
 
"Τους δίνουμε το πλαίσιο για να καταθέσουν τις προτάσεις τους με άρτιο τρόπο, ώστε να τις αξιολογήσουμε καταλλήλως", επισήμανε, προσθέτοντας ότι "υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κι έντονη κινητικότητα από τους επιχειρηματίες της Κρήτης".
 
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη σε δηλώσεις της επεσήμανε, ότι  οι τρείς προσκλήσεις που δημοσιοποιούνται σήμερα έχουν «σαν στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις της Κρήτης, είναι τρεις προσκλήσεις οι οποίες υποστηρίζουν την Περιφερειακή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, έρχονται ως συνέχεια της διαβούλευσης η οποία έχει προηγηθεί σε προγενέστερο στάδιο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας με μεγάλη επιτυχία. Αυτές οι τρεις προσκλήσεις έρχονται να υποστηρίξουν την καινοτομία στις επιχειρήσεις στους συγκεκριμένους τομείς.  Περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ «κινητοποιούνται» από το περιφερειακό πρόγραμμα για αυτές τις προσκλήσεις και αφορούν επιχειρήσεις και τα ερευνητικά μας ιδρύματα. Μιλάμε για συνεργασίες, για συμπράξεις με στόχο την καινοτομία και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Σήμερα λοιπόν απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις, δίνουμε τις διευκρινήσεις, προκειμένου να προετοιμάσουν προτάσεις άρτιες ικανές να αξιολογηθούν θετικά και να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020». 
 
cretalive.gr