Ζητά και 2ο νομιμοποιημένο Γηροκομείο στην Ιεράπετρα ο Σύλλογος Φίλων Τρίτης Ηλικίας

11:50 π.μ. - Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020
11:10 π.μ. - Δευ, 19/50/2020
Image: Ζητά και 2ο νομιμοποιημένο Γηροκομείο στην Ιεράπετρα ο Σύλλογος Φίλων Τρίτης Ηλικίας

Εκπρόσωποι του Συλλόγου και η αντιδήμαρχος Χ. Χατζημαρκάκη μιλούν στον Ηχώ 99,8

Τα προβλήματα του Γηροκομείου τέθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου από τον Σύλλογο Φίλων Τρίτης Ηλικίας. Σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος κ. Νίκος Μιαούλης ανέφερε ότι, αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ζητάμε από τους φορείς να πάρουν θέση. Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε τι θα γίνει. Από τον Δήμαρχο περιμένουμε να έρθουμε σε διάλογο. Το κτίριο που ανακαινίζεται όταν λειτουργήσει, δεν θα πάρει πάνω από 39 άτομα. Αυτή την ώρα στο Γηροκομείο μένουν 58 άτομα. Έχουμε 19 αιτήματα και δεν μπορούμε να τα εξυπηρετήσουμε και λόγω κορωνοϊού. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Η Ιεράπετρα χρειάζεται και άλλη κτιριακή δομή που να πληροί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία των ηλικιωμένων. Από συγγενείς δεχόμαστε τηλεφωνήματα που αγωνιούν για το τι θα γίνει. Αναλάβαμε ως Δ.Σ. αρχές Ιανουαρίου και στα μέσα Φεβρουαρίου ήρθαν για έλεγχο οι υπηρεσίες και είπαν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο. Όμως η δομή ήδη λειτουργούσε τόσο καιρό εκεί. Όταν αναλάβαμε είχαμε 72 ωφελούμενους. Δεν κάναμε εισαγωγές και τώρα έχουμε 58. Αυτό που ζητάμε είναι να βοηθήσουν όλοι να πάρουμε παράταση μέχρι να τελειώσει το κτίριο που ανακαινίζεται, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιαούλης.

-

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες του δήμου και το πως το Γηροκομείο θα λειτουργήσει στο κτίριο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης δίνει από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κ.α Χρύσα Χατζημαρκάκη. Ο δήμος , ανέφερε, δεν έχει τη διαχείριση του Γηροκομείου. Τη διαχείριση την έχει ο Σύλλογος Φίλων τρίτης ηλικίας. Ο δήμος δεν γνωρίζει πως λειτουργεί ο σύλλογος. Δεν προσλαμβάνει προσωπικό. Παλαιότερα κάποιος από τους αιρετούς συμμετείχε στο Δ.Σ. πχ στην προηγούμενη θητεία συμμετείχε αντιδήμαρχος για να διευθετηθούν κάποια ζητήματα και να γίνει το νέο κτίριο. Το πως θα λειτουργήσει το Γηροκομείο όταν ολοκληρωθεί το κτίριο, όπου προέκυψαν αρκετά απρόβλεπτα, είναι κάτι για το οποίο δεν έχουν παρθεί αποφάσεις. Ο Δήμος Ιεράπετρας πέρα από την ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ και τις σχολικές επιτροπές μπορεί σύμφωνα με τη νομοθεσία να λειτουργήσει 2 Νομικά Πρόσωπα. Ήδη λειτουργούν δυο, Περιβάλλον και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Στις σκέψεις του Δήμου είναι να καταργηθεί το Περιβάλλον και να γίνει ένα Νομικό Πρόσωπο που θα διαχειρίζεται τη Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Μορφωτική Στέγη. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και οι δυνατότητες για την εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού και να μπορεί να έχει χρηματοδοτήσεις. Το ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι αυτό θα αποφασίζεται με βάση κοινωνικά κριτήρια και σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες. Για την πρόσληψη προσωπικού οι εργαζόμενοι που είναι ήδη στη δομή πιθανόν και λόγω προϋπηρεσίας να έχουν περισσότερες δυνατότητες πρόσληψης. Όλα αυτά όμως είναι υπό σκέψη και τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμη, διευκρίνισε η αντιδήμαρχος. Προσθέτοντας οτι ο δήμος στην προσπάθειά του να στηρίξει το Γηροκομείο έχει κάνει την κατάθεση των 5.000 ευρώ όπως είχε δεσμευτεί. 

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Γιακουμάκης Κ. ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του Γηροκομείου από όλους τους θεσμούς , εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη στάση του Δήμου και του Αντιπεριφερειάρχη και πρόσθεσε ότι πέρα από την παράταση που ζητείται μέχρι να ολοκληρωθεί το κτίριο ζητούν επιπλέον κτίριο αδειοδοτημένο για να φιλοξενηθούν οι ωφελούμενοι αφού και το νέο κτίριο να γίνει δεν θα καλύψει όλες τις ανάγκες. Είπε ακόμη οτι στον σύλλογο δεν έχουν κατατεθεί ακόμη τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο Δήμος.