«Βόμβα» από τον ΠΟΥ: Η «Όμικρον» μπορεί να μην προήλθε από τη νότια Αφρική

2:49 μ.μ. - Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021
02:12 μ.μ. - Παρ, 03/49/2021
Image: «Βόμβα» από τον ΠΟΥ: Η «Όμικρον» μπορεί να μην προήλθε από τη νότια Αφρική

«Βόμβα» έπεσε σήμερα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, που έφερε ντόμινο εξελίξεων και κλείσιμο των συνόρων προς τη Νότια Αφρική και άλλα κράτη νότια της ηπείρου, μπορεί να προήλθε από άλλη ήπειρο

Σε συνέντευξη Τύπου ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» μπορεί να μην προήλθε από τη Νότια Αφρική, αλλά από μια χώρα όπου η ιχνηλάτηση δεν είναι πολύ καλή. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ την προέλευσή της, σύμφωνα με τον Οργανισμό που απηύθυνε έκκληση για προσοχή αλλά και ψυχραιμία

Ο ΠΟΥ εξηγεί ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο τρόπος που μεταλλάσσεται η B.1.1.529 αλλά και ότι ευρύτερα οι μεταλλάξεις οφείλονται στην ανισότητα του εμβολιασμού. Προσθέτει ότι επιστήμονες εργάζονται σε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα στελέχη, αλλά οι δυσκολίες είναι μεγάλες.

Την ερχόμενη εβδομάδα ομάδα ειδικών θα εξετάσουν ξανά οι προτεραιότητες, αφού είναι νωρίς να πούμε εάν χρειάζονται αλλαγές για τα εμβόλια για την «Όμικρον». Ωστόσο, ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο της τρίτης, αναμνηστικής δόσης για όλους.

Σημειώνεται ότι η παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 11 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πρώτα ταυτοποιήθηκε σε δύο δείγματα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις 19 και στις 23 Νοεμβρίου. Πριν, δηλαδή, τις 24 Νοεμβρίου, όταν η Νότια Αφρική ειδοποίησε, έγκαιρα τον ΠΟΥ και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πού εμφανίστηκε αρχικά.

Μποτσουάνα: Από την Ευρώπη ήρθαν διπλωμάτες θετικοί στην παραλλαγή

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανακοίνωση του προέδρου της Μποτσουάνας, Μογκουέτσι Μασίσι, ότι κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος είχαν έλθει από την Ευρώπη. Ως εκ τούτου ζήτησε να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής. Και η Νότια Αφρική έχει αποδοκιμάσει το γεγονός ότι τιμωρείται επειδή εντόπισε έγκαιρα το νέο στέλεχος.

«Είναι περιττό και, εάν με ρωτήσετε, για λόγους έλλειψης καλύτερης έκφρασης, ανεύθυνο», δήλωσε χθες βράδυ στο CNN ο Μασίσι αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς . «Οι διπλωμάτες ήλθαν από έναν αριθμό χωρών….και πέρασαν από έναν αριθμό χωρών για να φτάσουν στην Μποτσουάνα».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, λέγοντας απλά ότι «κάποιοι ήταν στην Ευρώπη και κάποιοι αλλού». Ερωτηθείς εάν κάποιοι είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα, απάντησε «Πράγματι».

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπατχαλεφί Λεαγκατζάνγκ δήλωσε στο Reuters ότι ο Μασίσι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής».

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ερευνά ορισμένες μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Η «Όμικρον» εντοπίστηκε σε διπλωμάτες που ταξίδεψαν στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου και έφυγαν στις 11 Νοεμβρίου.

efsyn.gr