«Δεν θα κατέβει κανείς από τα κρουαζιερόπλοια»

7:16 π.μ. - Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020
07:04 π.μ. - Δευ, 06/16/2020
Image: «Δεν θα κατέβει κανείς από τα κρουαζιερόπλοια»

Ο Δήμος Φαιστού αρνείται την αποβίβαση σε πιθανούς ασθενείς κορωνοϊού από πλοία που βρίσκονται επί 5 μέρες στα ανοιχτά της Μεσαράς

Σημάδια κοινωνικού αυτοματισμού παρατηρούνται στις τοπικές κοινωνίες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νότιας Κρήτης, με δημοτικούς άρχοντες να κλείνουν δρόμους (έστω και «συμβολικά», όπως ισχυρίζονται), για να αποτρέψουν τη διέλευση ασθενών με κορονοϊό που ίσως χρειαστεί να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοια. Στην περίπτωση του Δήμου Φαιστού η τοπική κοινωνία έχει θορυβηθεί από την παραμονή δύο μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στα ανοιχτά της Κρήτης επί τουλάχιστον πέντε ημέρες.Συγκεκριμένα τα κρουαζιερόπλοια «Costa Μediterranea» και «Aidablu» βρίσκονται επί πέντε μέρες σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης, ενώ πρόσφατα από το ίδιο σημείο αποβιβάστηκε μια 63χρονη επιβάτις του κρουαζιερόπλοιου «Costa Victoria», η οποία στη συνέχεια βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται πλέον στην Κρήτη σε κρίσιμη κατάσταση.

hxonews

Η πορεία του κρουαζιερόπλοιου «Aidablu» στα νότια της Κρήτης τις τελευταίες ημέρες.

«Για ποιον λόγο να μη μεταφέρουν αυτούς τους ανθρώπους με ελικόπτερα από τα κρουαζιερόπλοια αν χρειάζεται;» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης. «Και για ποιον λόγο δεν τους μεταφέρουν στα βόρεια του νησιού στα μεγάλα λιμάνια, όπου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής τα μεγάλα νοσοκομεία;» συμπληρώνει ο ίδιος. Ο κ. Νικολιδάκης, σε ερώτηση αν θα εμποδίσει ο ίδιος ή οι κάτοικοι τη διέλευση ασθενοφόρων με ασθενείς κορονοϊού, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Δεν θα προλάβουν καν να κατέβουν, θα εμποδίσουμε την αποβίβαση. Επιτρέψαμε να βγει η γυναίκα από το προηγούμενο κρουαζιερόπλοιο, για την οποία ο πλοίαρχος μας έλεγε να μην ανησυχούμε επειδή δεν είχε κορονοϊό. Και τελικά διαψεύστηκε. Τι θα γινόταν αν το πλήρωμα του ασθενοφόρου είχε πάει χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα; Και ποιος εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής μας;» Ο δήμαρχος καταλήγει πως οι ΜΕΘ της Κρήτης δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό του νησιού, πόσο μάλλον τους ασθενείς που θα έρθουν από κρουαζιερόπλοια.

hxonews

«Υπάρχουν άλλες ενδεδειγμένες λύσεις, χωρίς να κινδυνεύσει ο τόπος», λέει ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης στην «Εφ.Συν.»

Σε όλα αυτά πηγές των λιμενικών αρχών της χώρας τονίζουν πως αρμόδιοι να κρίνουν αν θα γίνει διακομιδή ασθενούς από κάποιο πλοίο δεν είναι οι δήμοι αλλά οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ και κατόπιν ειδοποιείται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης. Ωστόσο υπενθυμίζεται με νόημα πως είναι σε ισχύ η ΚΥΑ που απαγορεύει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια όλης της χώρας παρά μόνο σε περιπτώσεις βλάβης ή ανάγκης ανεφοδιασμού. Ταυτόχρονα από την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης τονίζεται πως όλες οι περιπτώσεις διακομιδών αντιμετωπίζονται πλέον ως ύποπτα κρούσματα Covid-19 και συνεπώς λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.Εντονη ανησυχία στη νότια Κρήτη έχει προκαλέσει και η πρόβλεψη της ΠΝΠ της 30ής Μαρτίου για την ενοικίαση ή επίταξη ιδιωτικών σκαφών για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό, που μπορεί να αφορά και τα κρουαζιερόπλοια. «Κανένας δεν μας εγγυάται ότι οι χειριστές των σκαφών αυτών θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» λέει ο δήμαρχος Φαιστού και επιμένει ότι αν χρειαστεί οποιαδήποτε μεταφορά, αυτή θα πρέπει να γίνει από αέρος.Την ίδια στιγμή πηγές του κλάδου της κρουαζιέρας ανέφεραν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι όντως ο ενδεδειγμένος τρόπος μεταφοράς ασθενών από κρουαζιερόπλοια είναι οι αεροδιακομιδές, χωρίς όμως να προσδιορίζουν ποιος θα αναλάβει το κόστος αυτών των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα τόνιζαν πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Κρήτη ή την Ελλάδα, καθώς σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε κρουαζιερόπλοια που καμία χώρα δεν δέχεται στα λιμάνια της.

efsyn.gr