«Έρχεται» νέο σχέδιο λειτουργίας για εστίαση, σχολεία, καταστήματα

10:27 π.μ. - Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021
10:03 π.μ. - Τρί, 16/27/2021
Image: «Έρχεται» νέο σχέδιο λειτουργίας για εστίαση, σχολεία, καταστήματα

Τι θα ανακοινώσει και πότε η κυβέρνηση

Νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και των σχολείων αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή η κυβέρνηση καθώς το μοντέλο με το παρατεταμένο και πολύμηνο lockdown δεν «προχωρά».

Τα νοσοκομεία στενάζουν, τα κρούσματα δεν πέφτουν και αναζητείται νέο μοντέλο με λειτουργία της αγοράς και των σχολείων χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την υγειονομική εικόνα που θα έχει η χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τα κρούσματα παραμείνουν πάνω από τις 2.500 τότε το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Καταστήματα

Εάν τις επόμενες μέρες παρατηρηθεί αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τότε τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν μία βδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν με μέθοδο του click inside, δηλαδή με φυσική παρουσία των καταναλωτών στο κατάστημα και όχι με την μέθοδο του click away. Ωστόσο, θα απαγορεύεται η διαδημοτική μετακίνηση για ψώνια όπως άλλωστε ισχύει και στον κωδικό 2 του 13033.

Όπως ήδη ξέρουμε, θα τεθεί σε λειτουργία το 13032 το οποίο θα έχει τρίωρο πλαφόν ενώ θα καθίσταται αδύνατη η πολλαπλή χρήση SMS.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για λειτουργία των καταστημάτων και περισσότερες Κυριακές απ' όσες ορίζει ο νόμος έτσι ώστε ο πολίτες να μοιραστούν και να μην υπάρξει συνωστισμός στα καταστήματα.

Σχολεία με rapid test σε καθηγητές και μαθητές

Σχέδιο για ανοιχτά σχολεία έχει έτοιμο η κυβέρνηση και το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις αρχές Απριλίου ενώ τα δημοτικά αναμένεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο σε περίπτωση που μειωθεί η επιδημιολογική καμπύλη.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι δεδομένο ότι θα μπει «πάγος» στο άνοιγμά τους μέχρι το Πάσχα. Τέλος, αναμένονται μαζικά rapid test σε καθηγητές και μαθητές.

Ανοιχτά καφέ σε ανοιχτούς χώρους

Πριν το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα του Απρίλη ενώ, αναζητείται τρόπος για επιχορήγηση για μαζικά rapid test σε εργαζομένους. Τέλος, τα καφέ θα λειτουργήσουν με ανώτατο όριο καθήμενων ανά τραπέζι αλλά και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

dikaiologitika.gr