«Ιεραπετρίτικη Γη» : Επισιτιστική κρίση και ολοκληρωμένη διαχείριση τα θέματα συζήτησης στην αγροτική εκπομπή του ΗΧΩ

12:43 μ.μ. - Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022
12:10 μ.μ. - Τρί, 18/43/2022
Image: «Ιεραπετρίτικη Γη» : Επισιτιστική κρίση και ολοκληρωμένη διαχείριση τα θέματα συζήτησης στην αγροτική εκπομπή του ΗΧΩ

Μας μιλούν οι Μ. Δελημπαλταδάκης υπεύθυνος Marketing της Syngenta και Β. Γεωργούσης αντιπρόσωπος Κρήτης ΒΙΟΤΟΠΙΟ

Η αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99.8 "Ιεραπετρίτικη γη " και αυτή την εβδομάδα κοντά στους παραγωγούς με ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον πρωτογενή τομέα.

Καλεσμένος στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο κ. Μάνος Δελημπαλταδάκης υπεύθυνος Marketing της Syngenta. Κάνοντας καταρχάς αναφορά στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης τόνισε ότι κάθε χώρα θα τη βιώση διαφορετικά ανάλογα και με την οικονομική της κατάσταση. Στον πρωτογενή τομέα παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής το οποίο αναγκαστικά, θα μετακυλήσει στους καταναλωτές. Η αύξηση του κόστους παραγωγής βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με την αύξηση στις πρώτες ύλες. Έχει να κάνει και με το αυξημένο κόστος εργατικών χεριών. Ένα θέμα πολύ σοβαρό γιατί από τη μια τα εργατικά χέρια είναι ακριβά και από την άλλη δεν υπάρχουν, καθώς πολλοί εργάτες επιλέγουν άλλες χώρες. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνέβαλε ώστε να δημιουργηθούν άλλες συνθήκες στην αγορά. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τον παράγοντα ότι ως καταναλωτές, πετάμε αρκετή τροφή. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να επέλθει μια ισορροπία, τόνισε ο κ. Δελημπαλταδάκης.

Σε ότι αφορά τώρα την αγροτική παραγωγή επεσήμανε ότι μπορεί κάποιες χώρες Ισπανία και Τουρκία να έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω και των αναγκών θέρμανσης που γίνεται μέσω φυσικού αερίου το οποίο έχει αυξηθεί, ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα ελληνικά προϊόντα και δη εκείνα που παράγονται σε νησιωτικές περιοχές όπως στην Κρήτη, έχουν επίσης αυξημένο κόστος παραγωγής εξαιτίας των μεταφορικών που έχουν αυξηθεί λόγω καυσίμων.

Σε ότι έχει να κάνει με το τι φυτεύτηκε φέτος, το τοματίνι δεν έχει μειωθεί σε αντίθεση με τη μεγαλόκαρπη τομάτα και την πιπεριά. Αυξητικές τάσεις έχει το αγγούρι. Η χώρα μας καλλιεργεί όλο και περισσότερο με βάση τα όσα προβλέπει η ολοκληρωμένη διαχείριση και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα των προϊόντων μας που πρέπει να αναδειχθεί. Η Ευρώπη προσανατολίζεται προς τη βιολογική γεωργία πρέπει όμως να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που τώρα δεν υπάρχει, τόνισε.

Ως προς τα προβλήματα των καλλιεργειών η tuta absoluta είναι ένα από αυτά αν και φαίνεται ότι ο παραγωγός έχει πλέον τη γνώση και τα μέσα να τη διαχειριστεί. Αγκάθι η ίωση της καστανής ρυτιδωσης που απαιτεί αυξημένα προληπτικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον παραγωγής δυσκολεύει η Syngenta είναι εδώ για να καλύψει τις ανάγκες των καλλιεργειών δίνοντας στην αγορά νέα και καινοτόμα προϊόντα όπως μια νέα δραστική για τον περονόσπορο.

Ακούστε εδώ τον κ. Δελημπαλταδάκη

-

Στο δεύτερο μέρος φιλοξενήθηκε ο κ. Βασίλης Γεωργούσης αντιπρόσωπος Κρήτης ΒΙΟΤΟΠΙΟ

Όπως είπε η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στις καλλιέργειες έχει το λιγότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Χρησιμοποιεί φιλικές λύσεις και έχει τη χημεία, ως τελική λύση.

Λέγοντας φιλικές λύσεις νοούνται τα προληπτικά μέτρα, πχ τα δίχτυα και βέβαια τα ωφέλιμα έντομα.

Τα οποία έντομα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που κάνουν την επικονίαση, βομβίνοι, σβούροι κ α. που μεταφέρουν τη γύρη για τη γονιμοποίηση του άνθους.

Και εκείνα που χρησιμεύουν για την καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών.

Στήνεται λοιπόν μια άμυνα προληπτικά καταρχάς για την καταπολέμηση του εχθρού τόνισε ο κ. Γεωργούσης αναλύοντας τα μέτρα που πρέπει να παρθούν πριν από την εξαπόλυση εντόμων επισημαίνοντας ότι κάθε καλλιέργεια έχει τις δικές της ανάγκες.