«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρχονται παράλληλες έρευνες

9:14 π.μ. - Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022
09:11 π.μ. - Τρί, 22/14/2022
Image: «Κιβωτός του Κόσμου»: Έρχονται παράλληλες έρευνες

Ξεκινούν οι καταθέσεις στην Εισαγγελία Ανηλίκων

Προς δύο ακόμη κατευθύνσεις αναμένεται να κινηθούν οι έρευνες των αρχών στην «Κιβωτό του Κόσμου», παράλληλα με την κύρια έρευνα για τις κακοποιήσεις με θύματα παιδιά, την ώρα που ξεκινούν οι καταθέσεις στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

Ήδη, το φως της δημοσιότητας βλέπουν αναφορές γονιών για παράνομες υιοθεσίες, ενώ, στο μικροσκόπιο θα μπουν τα οικονομικά της ΜΚΟ, του πατέρα Αντώνιου και της συζύγου του.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Δευτέρα την άμεση αντικατάσταση της Διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου».

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, η Αικατερίνη Κοπελάκη και η Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη, έχουν αναλάβει την ποινική προκαταρκτική έρευνα, καλώντας άμεσα, από την Τρίτη, σε κατάθεση νέους μάρτυρες, νυν και πρώην φιλοξενούμενους των δομών της «Κιβωτού», για τους οποίους υπάρχουν αναφορές ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης, αλλά και νυν και πρώην εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένονται για κατάθεση είναι και ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να καταθέσει για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή.

Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι, προς το παρόν, δύο:

  • Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα)
  • Σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου (πλημμέλημα)

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν προκύψουν στοιχεία ή μαρτυρίες και για άλλες σεξουαλικές κακοποιητικες συμπεριφορές, όπως θωπείες, παρενόχληση, μπορεί να υπάρξουν και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος ενός ή περισσοτέρων.

Και κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών;

Σε ό,τι αφορά στις υιοθεσίες, μία γυναίκα είπε στο in.gr, ότι πριν από χρόνια, βρέθηκε σε μια κοινωνική εκδήλωση και βρίσκονταν εκεί και μικρά παιδιά που συνοδεύονταν από μέλη της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σύμφωνα με την ίδια, ένας δικός της άνθρωπος που είχε επαφές με τη ΜΚΟ γνώριζε τις προσπάθειές της να κάνει παιδί.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ακολούθησαν τα εξής: «Μετά από λίγη ώρα, ο άνθρωπος που έκανε την εκδήλωση, ξέροντας τις προσπάθειες που είχα κάνει για να αποκτήσω παιδί με πλησιάζει και μου λέει "όποιο παιδάκι θες το έχεις αύριο σπίτι σου". Σοκαρίστηκα και του είπα "πώς γίνεται αυτό" για να πάρω την απάντηση ότι "όταν υπάρχουν άνθρωποι στη σωστή θέση όλα γίνονται"».

Τα πρόσωπα

Τέσσερα πρόσωπα είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης:

  • το προβεβλημένο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου»
  • τρεις εργαζόμενοι της δομής (δύο εξ αυτών είναι πρώην τρόφιμοι)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων είναι να ληφθούν καταθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά που συνέβαιναν σε χώρους της δομής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες πράξεις τους, αν δηλαδή θα ζητήσουν ανωμοτί εξηγήσεις από τους ανθρώπους που έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ή θα κινηθούν πιο δραστικά.

Τα mail

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «ασκός του Αιόλου» για τα πρόσωπα της Κιβωτού άνοιξε από τα δύο διαδοχικά e-mails που εστάλησαν από το Συνήγορο του Πολίτη στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

Συνολικά σε αυτά περιλαμβάνονταν περισσότερες από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι σε αυτές τις καταγγελίες δεν περιλαμβανόταν άμεση αναφορά σε ασέλγεια πρώην φιλοξενούμενου.

Αυτή η πληροφορία έφτασε αργότερα, από τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα ασέλγειας σε βάρος 19χρονου σήμερα και επιβεβαιώθηκε από τον 19χρονο στην κατάθεση του στην Αστυνομια στις 16/11.

Δεν αποκλείεται, οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.

Καταγγελίες για κακοποιήσεις

Οι έρευνες των Αρχών επικεντρώνονται σε ύποπτα ταξίδια, δώρα, σε εργαζόμενους ειδικών αποστολών, και σε καταγγελίες για παιδιά που αναγκαστικά σταμάτησαν το σχολείο.

Σε ένα από τα εν λόγω ταξίδια, στέλεχος της δομής φέρεται να πήρε μαζί του 19χρονο ο οποίος προχώρησε σε καταγγελία. Θα ερευνηθεί εάν αυτό έγινε βάσει πρωτοκόλλου ή εάν έγινε για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς που αφορούν στη σεξουαλική παρενόχλησή του.

Ένα ακόμη βασικό ερώτημα αφορά στη διαχείριση των χρημάτων καθώς στην κατάθεσή του ο 19χρονος αναφέρει πως το στέλεχος της Οργάνωσης του είχε αγοράσει κινητό τηλέφωνο αξίας 800 ευρώ, παπούτσια αξίας 180 ευρώ και άλλα δώρα.

Προς διερεύνηση τίθενται και οι λόγοι για τους οποίους ο 19χρονος μετακινούνταν από τη μία δομή στην άλλη.

Αναμένεται πλέον να κληθούν για ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι, άτομα που είχαν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση, ανάμεσά τους, και το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ένταση

Στο μεταξύ, ένταξη προκλήθηκε την Δευτέρα στην δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό όταν ζευγάρι Σύρων, συνοδευόμενο από άνδρα που μετέφραζε στα ελληνικά, απαίτησε να πάρει τα παιδιά του, κάποια από τα οποία φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Στο σημείο πήγε για προληπτικούς λόγους περιπολικό της ΕΛΑΣ, το ζευγαρι δεν έχει υποβάλει μήνυση έως τώρα.

Όπως υποστήριξαν οι γονείς, σύμφωνα με τη διερμηνεία του συνοδού τους, το 2021 με εντολή κοινωνικής λειτουργού τούς αφαιρέθηκαν τα τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν χωριστεί και μένουν σε διαφορετικές δομές.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ένας 17χρονος φιλοξενούμενος στην δομή της Κιβωτού, φίλος του 19χρονου που έκανε την πρώτη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσε ότι ο πατήρ Αντώνιος πήγε να του δώσει χρήματα, όταν συνειδητοποίησε πως είναι αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, ενώ ανάλογη καταγγελία έκανε και μια ανήλικη, υποστηρίζοντας πως τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και πως τα παιδιά εκβιάζονταν έτσι ώστε να μην αποκαλύψουν κάτι.

Ο 17χρονος δήλωσε για την πρώτη καταγγελία που έγινε για την Κιβωτό του Κόσμου τα εξής: «Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει.

»Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε την δύναμη να τον καταγγείλει».

«Πετούσαν παιδιά από τις σκάλες»

Επίσης, μιλώντας στο Mega, μια 19χρονη κοπέλα που φιλοξενούνταν στη δομή, περιέγραψε βίαιες συμπεριφορές κατά παιδιών.

«Αυτό που βιώσαμε εκεί πέρα ήταν σαν φυλακή» ισχυρίζεται η κοπέλα. «Κάναμε πράγματα που δεν θέλαμε και όταν τους λέγαμε όχι μας έβαζαν τιμωρία. Στην τιμωρία αυτή μας έλεγαν ότι ‘μια μέρα δεν θα φας’» αναφέρει η νεαρή κοπέλα.

«Μερικά παιδιά που ήταν πιο άτακτα τα χτυπούσαν, τα έπιαναν από το αφτί και τα πετούσαν από τις σκάλες» είπε επίσης.

«Εάν ένα παιδάκι δεν θέλει να κάνει μια δραστηριότητα, την οποία θέλει η Κιβωτός, τον απειλούσαν ότι θα διώξουν τους γονείς του από τη δομή. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι παιδαγωγοί» ισχυρίζεται.

«Εγώ από την Κιβωτό έφυγα γιατί δεν μπορούσα να βιώνω άλλο αυτό το πράγμα. Έβλεπα κάποια παιδιά να βασανίζονται και πονούσε και η δική μου η καρδιά που τα έβλεπα έτσι. Εγώ με το που έφυγα από εκεί άνοιξε η καρδιά μου. Έλεγα ότι έφυγα από μια φυλακή, γιατί για εμένα ήταν σαν φυλακή εκεί μέσα».

Η Κιβωτός του Κόσμου «δεν είναι μέρος για να βρει κάποιος ηρεμία» καταλήγει η νεαρή κοπέλα.

tvxs.gr