«Μαρία Λιουδάκη»: Δεν θα δεχτούμε την ισοπέδωση του Δημόσιου σχολείου και τη διαπόμπευση των μαθητών

10:14 π.μ. - Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020
10:05 π.μ. - Δευ, 18/14/2020
Image: «Μαρία Λιουδάκη»: Δεν θα δεχτούμε την ισοπέδωση του Δημόσιου σχολείου και τη διαπόμπευση των μαθητών

Να πάρουν πίσω την υπουργική απόφαση της ντροπής και να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο – λαιμητόμος του Δημόσιου σχολείου

Το Υπουργείο Παιδείας, και η κυβέρνηση της ΝΔ με απολυταρχικό τρόπο κλείνουν τ’ αυτιά στη φωνή χιλιάδων εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων και της κοινωνίας που διαδήλωσαν δυναμικά στις 13 Μάη 2020 για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης και ζητά να ανοίξουν οι κάμερες αναμετάδοσης των μαθημάτων, αγνοώντας τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τις παιδαγωγικές αρχές.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας:

Παραβλέπει ότι το σχολικό μάθημα παράγεται από όλη την τάξη κι όχι μόνο από τον εκπαιδευτικό (η διδασκαλία από καθ’ έδρας χρησιμοποιούνταν τη δεκαετία του 1980),

Με αστήρικτους ισχυρισμούς προσπαθεί να πείσει ότι διαθέτει την έγγραφη συναίνεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ψευδώς ισχυρίζεται ότι η έκδοση της Υπουργικής απόφασης με το ΦΕΚ 1859 τ. Β’ /15.05.2020 για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, έλαβε υπόψη την έκθεση αντικτύπου).

Παρακάμπτει την σύσταση της Αρχής που θεωρεί απαραίτητη την έγγραφη συναίνεση του κάθε εκπαιδευτικού και του κάθε γονέα,

Εκθέτει τα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων μαθητών μας αλλά και των εκπαιδευτικών

Δίνει βορά σε πιθανή δημόσια διαπόμπευση μαθητές και εκπαιδευτικούς από οποιονδήποτε καταγράψει ολόκληρο ή μέρος του μαθήματος.

Δεν αποσύρει το αντιδημοκρατικό – αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που συρρικνώνει και υποβαθμίζει το δημόσιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στοιβάζοντας μέχρι 26 μαθητές σε κάθε τμήμα (και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας) μειώνοντας τα λειτουργούντα τμήματα και προχωρώντας σε νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Αν εφαρμοστούν όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, την επόμενη σχολική χρονιά στο Λασίθι θα λειτουργήσουν 15 λιγότερα τμήματα Δημοτικών Σχολείων και 20 λιγότερα τμήματα Νηπιαγωγείων μετά την αύξηση του μέγιστου αριθμού παιδιών ανά τμήμα από 22 σε 26 και του ελάχιστου αριθμού παιδιών ανά τμήμα - σε Δημοτικά σχολεία από 7/θ - και πάνω από 12 σε 20.

Με το επικείμενο νομοσχέδιο επιβάλλεται σκληρός ανταγωνισμός στην εκπαίδευση με την εφαρμογή εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης που σαν στόχο έχει την κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» καλεί τα μέλη του, τους γονείς και όλη την κοινωνία να συνεχίσουμε τον αγώνα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί δυναμικό παρών στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στη Διεύθυνση Π.Ε. Λασιθίου την Τρίτη 19 Μάη 2020 και ώρα 12:00 π.μ. στον Άγιο Νικόλαο.

Ζητάμε:

Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη ν-τροπολογία της Υπουργού των καμερών για την ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων από τις σχολικές τάξεις.

Να αποσυρθεί τώρα και να μην έρθει στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλα τα πραγματικά κενά για να στελεχωθούν όλα τα σχολεία.

Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

Τα έξοδα μετακίνησης με ΙΧ για τη συμμετοχή των μελών στην κινητοποίηση θα καλυφθούν από το ταμείο του Συλλόγου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 

Γιάννης Πασπαράκης 

Η Γενική Γραμματέας

Σταυρούλα Δατσέρη