«Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί: Για ποιους αναστέλλονται έως τις 31 Μαΐου

8:49 π.μ. - Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021
08:03 π.μ. - Τρί, 30/49/2021
Image: «Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί: Για ποιους αναστέλλονται έως τις 31 Μαΐου

Βουλή: Στην αρμόδια επιτροπή εισάγεται το κατεπείγον πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τις συνέπειες της πανδημίας

Ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με την αναστολή έως τις 31 Μαΐου 2021 κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως κύρια κατοικία, για τους οικονομικά πληγέντες από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στα σχετικά έκτακτα μέτρα, εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» που κατέθεσε χθες η κυβέρνησή στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναστέλλεται έως 31 Μαΐου 2021 η διενέργεια κατασχέσεων, πλειστηριασμών και αναγκαστικής εκτέλεσης για την παράδοση ή απόδοση ακινήτου - κύριας κατοικίας, για φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται, σύμφωνα με τις τιθέμενες προϋποθέσεις και κριτήρια, ως πληγέντες.

Ομοίως, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν στις ανωτέρω πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με τις ίδια διατάξεις εξειδικεύονται τα λοιπά κριτήρια επιλεξιμότητας φυσικών προσώπων (αξία κύριας κατοικίας έως 250.000 ευρώ, ύψος οικογενειακού εισοδήματος, ύψος ανεξόφλητου κεφαλαίου της οφειλής κ.λπ.) και προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στη ρύθμιση.

Βουλή: Στην αρμόδια επιτροπή εισάγεται το κατεπείγον πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τις συνέπειες της πανδημίας

Στις 4 το απόγευμα εισάγεται για επεξεργασία στις επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο με τις "κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα".

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, έχει χαρακτηριστεί ως κατεπείγον και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις ων υπουργείων Υγείας, Οικονομικών (αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων), Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Ανάπτυξης (Παρατάσεις ισχύος έκτακτων μέτρων), Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθλητισμού, Τουρισμού και Μετανάστευσης.

cnn - ΑΠΕ