«Προ-μελετημένο» το έγκλημα για το πράσινο στην Ιεράπετρα

12:09 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021
12:12 μ.μ. - Πέμ, 30/09/2021
Image: «Προ-μελετημένο» το έγκλημα για το πράσινο στην Ιεράπετρα

Τι δήλωσαν στον Ηχώ 99,8 οι Π. Σαρρής, Γ. Ασπραδάκης, Α. Πανταζής, Κ. Αστροπεκάκης, Μ. Κοτσιφάκη. Β. Μπινιχάκης

Η κοπή 42 δέντρων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Ιεράπετρας απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» με επικεφαλής τον κ. Α. Πανταζή και την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής την κα Μαρία Κοτσιφάκη να ψηφίζουν κατά. Σε μια εκτενή συζήτηση στον Ηχώ 99,8 τοποθετήθηκαν κατά σειρά, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Παναγιώτης Σαρρής, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Ασπραδάκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής, ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αστροπεκάκη, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρία Κοτσυφάκη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βαγγέλης Μπινιχάκη.

Ο κ. Παναγιώτης Σαρρής ανέφερε ότι , στη συνεδρίαση από την πλευρά της δημοτικής αρχής ειπώθηκε ότι τα δέντρα θα κοπούν και πως το πράσινο θα αντικατασταθεί. Ως παράταξη όμως υποστηρίζουν ότι αυτή η αντικατάσταση για την οποία γίνεται λόγος δεν είναι τίποτα παρά πάνω από ένα, τρικ. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με το αστικό πράσινο τους οποίους ρώτησαν την άποψή τους και εκτίμησαν ότι στην προκειμένη περίπτωση γίνεται μια λάθος επιλογή δέντρων. Θα δεχθούν ότι ένα ποσοστό είναι προβληματικά και θα πρέπει να απομακρυνθούν. Δεν είναι όμως όλα. Εδώ φαίνεται κόβουμε δέντρα για εξυπηρετηθεί ο εργολάβος ώστε να κάνει πιο εύκολα το έργο του Ανοιχτού Κέντρου. Άποψή τους είναι ότι θα έπρεπε να γίνει η ανάπλαση, με βάση το πράσινο. Στην Οικονομική Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι συζητήθηκαν τα ποσά, όχι η μελέτη και η φύση της μελέτης. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει συνοδευτικά μια αρχιτεκτονική μελέτη, σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Υποστήριξε ακόμη ότι η υπηρεσία πρασίνου του δήμου χρησιμοποιείται από τη δημοτική αρχή κατά το δοκούν. Στη συνέχεια στάθηκε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι είναι απούσα. Τέλος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται στο δημοτικό συμβούλιο από τη δημοτική αρχή όταν εκφράζουν αντίθεση άποψη, κάνοντας λόγο ακόμα και για κλείσιμο μικροφώνων.

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Ασπραδάκης λέγοντας ότι λαμβάνουν υπόψη τους την Υπηρεσίας Πρασίνου και πως τα δέντρα που θα κοπούν είναι προβληματικά. Στη μελέτη μάλιστα αναφέρονται οι λόγοι που πρέπει να απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα δέντρα. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι το ριζικό τους σύστημα είναι πάνω από τον πεζόδρομο ή το πεζοδρόμιο και δημιουργούνται προβλήματα προσβασιμότητας. Είναι ενδεικτικό ότι στην ανάπλαση του 2015 μπροστά από το κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής τα δέντρα προκαλούν σοβαρά προβλήματα και αυτό τους επισημάνθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση με το συγκεκριμένο έργο στόχος είναι η αισθητική αναβάθμιση και η πόλη να γίνει πιο λειτουργική με προτεραιότητα στον πεζό, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στις μητέρες με το καροτσάκι.

-

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Πανταζής σχολιάζοντας καταρχάς ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν γίνεται δια ζώσης παρά το ότι σύμφωνα με τον Δήμαρχο η πόλη είναι covid free. Όσον αφορά την κοπή δέντρων είπε ότι θα ήταν χρήσιμο και ωφέλιμο να ερωτηθούν οι γεωπόνοι, οι μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στην Ιεράπετρα προκειμένου να υπάρχει η άποψη της κοινωνίας. Όσο για την λεγόμενη ανάπλαση, τάχα μιλά η δημοτική αρχή για ανάπλαση όταν κόβουν τα δέντρα και αφήνουν τους στύλους της ΔΕΗ ή τους μετακινούν λίγο παραπέρα ενώ θα έπρεπε να πάμε σε υπογειοποίηση και για λόγους αισθητικής και για λόγους ασφάλειας.

-

Κατόπιν μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αστροπεκάκης λέγοντας ότι την πλατεία την χαίρεται ο κόσμος, τα παιδιά, οι καταστηματάρχες καθημερινά και πρώτη φορά η Ιεράπετρα έχει πλατεία. Υπάρχουν δέντρα που είναι προβληματικά ή έχουν φυτευτεί επιφανειακά για αυτό κρίνεται αναγκαίο να κοπούν. Υπηρεσία πρασίνου και γεωπόνος στον δήμο υπάρχει. Όπως αντίστοιχα υπάρχουν και μηχανικοί. Η πόλη μας αλλάζει όψη και γίνεται μια μοντέρνα πόλη, το έργο του Ανοιχτού Κέντρου θα γίνει και ο κόσμος θα το απολαύσει.

-

Από την πλευρά της η κα Μαρία Κοτσιφάκη είπε ότι καταψήφισε το θέμα θεωρώντας την λεγόμενη «ανάπλαση» ότι κάθε άλλο παρά ανάπλαση είναι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την εισήγηση που ήρθε προς ψήφιση, ως απαράδεκτη. Γίνεται ένα ράβε ξήλωνε και βγάζουμε μόνο δέντρα , όπως είπε , κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα δέντρων που προβλέπεται να κοπούν. Εκφράζοντας με τη σειρά της δυσαρέσκεια για τον διαδικαστικό τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

-

Τέλος τοποθετήθηκε ο κ. Μπινιχάκης λέγοντας ότι δυστυχώς οι δήμοι δεν έχουν προσωπικό και όσον αφορά την προϊσταμένη πρασίνου είναι μια καταξιωμένη επιστήμονας , γεωπόνος που κάνει όχι μόνο την επιστημονική της εργασία αλλά ακόμα και την γραμματειακή υποστήριξη. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι δεν περίμενε αναφορές για τη διαχείριση κατά τις συνεδριάσεις. Εάν χρειαστεί να κλείσει κάποιες φορές το μικρόφωνο αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν κάποιος μιλάει στο μικρόφωνο και κάποιος συνάδελφος ¨πετάγεται¨ και δεν αφήνει τον συνάδελφό του να μιλήσει. Όσο για τις συνεδριάσεις δεν γίνονται δια ζώσης για τεχνικούς λόγους και γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που είναι ανεμβολίαστοι. Εξάλλου κάποιοι που διαμαρτύρονται, ως παράταξη δεν συμμετέχουν, σύσσωμα ακόμα και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό αλλά συμμετέχουν όλοι για την κοπή των δέντρων. Ο κ. Μπινιχάκης δεσμεύτηκε σε επόμενη συνέντευξη, με τη νέα χρονιά, να ενημερώσει αναλυτικά για το τι είναι το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.