«Ψαλίδι» σε ανέργους και επιδόματα

1:27 μ.μ. - Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022
01:03 μ.μ. - Παρ, 11/27/2022
Image: «Ψαλίδι» σε ανέργους και επιδόματα

Σε διαβούλευση στο opengov από σήμερα το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας με τίτλο «Δουλειές Ξανά»... - Προβλέπει τη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), υπερεξουσίες στον διοικητή του οργανισμού και, κυρίως, μείωση ανέργων με... μείωση επιδομάτων

Αφού απέτυχε παταγωδώς η εδώ και πολλά χρόνια προσπάθεια της εξατομικευμένης προσέγγισης των ανέργων με τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ και δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ οι υφιστάμενες διατάξεις σχετικά με τη διαγραφή όσων ανέργων δεν αποδέχονται τις προτεινόμενες από τον Οργανισμό θέσεις εργασίας (αφού σπανίως γίνονται τέτοιες προτάσεις), ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποφάσισε να μιμηθεί τους προκατόχους του. Ανακοίνωσε τη διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού για δύο χρόνια και τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας στην περίπτωση που για τρεις συνεχόμενες φορές αρνηθούν την πρόταση τοποθέτησης από τον σύμβουλο.

Επιχειρώντας να απαντήσει στα ερωτήματα που προκαλεί η διόγκωση του αριθμού των ανέργων του ΟΑΕΔ (πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μόνο 596.067 για το ίδιο χρονικό διάστημα). Ανακάλυψε και πάλι κάποιους απατεώνες. Αυτή τη φορά εργαζομένους που δηλώνουν άνεργοι, ενώ αποκρύπτουν ότι αμείβονται με «μαύρα». Σταχυολογώντας δε μεμονωμένες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις ανέργων-μαϊμού, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων εξυγίανσης του μητρώου και μείωσης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων οι οποίοι αναλογούν στο 53% των εγγεγραμμένων ανέργων (περίπου 594.000).

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων (όμοια με το επίδομα θέρμανσης) για τη διατήρηση βοηθημάτων, παροχών με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων κατάχρησης και απάτης. Στα υπό κατάργηση επιδόματα για ανέργους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ περιλαμβάνεται η επιδότηση της ελεύθερης μετακίνηση με τα ΜΜΜ, η αυξημένη μοριοδότηση -λόγω ανεργίας- σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωφελών, καθώς και η επιδότηση συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και κατασκηνώσεων.

Μια δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά τη μείωση των εκπροσώπων του κοινωνικών εταίρων από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (όπως είχε προαναγγείλει η «Εφ.Συν.»). Οι 4 εργοδοτικοί φορείς και η ΓΣΕΕ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν αλλά μόνο με 5 μέλη σε σύνολο 11 μελών του Δ.Σ. Ως στόχος αυτής της αλλαγής αναφέρεται «η μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων». Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι το ζητούμενο εδώ ήταν να αποκτήσει ο διοικητής υπερεξουσίες που στο εξής δεν θα διακινδυνεύουν από το βέτο των φορέων και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ΟΑΕΔ θα διαχειριστεί έναν πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ταυτοχρόνως και προκειμένου να ισορροπήσει με τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση αυτή σε όλους -πλην ΣΕΒ- τους φορείς, προβλέπεται η σύσταση Συμβουλίου Κοινωνικών Εταίρων το οποίο θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικών Εταίρων», τα οποία θα διατίθενται για κατάρτιση εργαζομένων, τα ινστιτούτα μελετών των οργανώσεων, τις δαπάνες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης. Το ύψος του ποσού παραμένει αδιευκρίνιστο καθώς επίσης εάν σε αυτό περιλαμβάνονται και τα 2 δισ. ευρώ από τον λογαριασμό παροχών του πρώην ΟΕΚ.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιέχονται μεταξύ άλλων η μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) το οποίο είχε την ευθύνη για τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών και η μεταφορά των δράσεών του στη Μονάδα εμπειρογνωμόνων που δημιούργησε ο κ. Χατζηδάκης με πρόσωπα της δικής του επιλογής.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Εντονα επικριτικές οι πρώτες δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εν μέσω της βαθιάς ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης, αντί να λάβει μέτρα στήριξης των ανέργων, ανακοίνωσε το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα βοηθήματα και στις παροχές του ΟΑΕΔ», δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Χαρακτηρίζοντας πρόσχημα τις διαφορές που επικαλέστηκε ο Κ. Χατζηδάκης στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τον ΟΑΕΔ πρόσθεσε: «Για την κυβέρνηση, όταν η κοινωνική πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί της και δεν υπηρετεί τις σκοπιμότητές της τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Ο δεύτερος λόγος της περικοπής των επιδομάτων είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών και η άρνηση της κυβέρνησης να τον στηρίξει οικονομικά, εις βάρος των ανέργων και των κοινωνικών προγραμμάτων του Οργανισμού».

«Αντί για νέες και καλές θέσεις εργασίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους υποδιοικητές, κίνητρα -όχι για τους ανέργους αλλά- για τους υπαλλήλους, ενώ αλλάζει το όνομα του... κακόηχου, για τις συντηρητικές ιδέες της, ΟΑΕΔ», σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Μουλκιώτης και ο γραμματέας του Τομέα Εργασίας του κόμματος, Χρήστος Μέγας. «Στόχος της Ν.Δ. είναι η μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. τον Ιανουάριο του 2022, στοιχεία που «τσαλακώνουν» τη δήθεν αναπτυξιακή διακυβέρνησή της. Μέσα από περιπτωσιολογικές αναφορές ο υπουργός Εργασίας εισέφερε τελικά εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της... κάρτας δωρεάν μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ για το κρίσιμο θέμα της έλλειψης στέγης, γενικόλογα εξήγγειλε «εκμίσθωση, ανοικοδόμηση και συμπράξεις».

Τι αλήθεια εμποδίζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον προ 40ετίας νόμο ώστε να διαγράφονται όσοι άνεργοι αρνηθούν τρεις φορές τις προσφερόμενες-κατάλληλες θέσεις εργασίας; Απλούστατα, ο ΟΑΕΔ δεν προσφέρει τέτοιες θέσεις. Δυστυχώς, η διαμεσολάβηση του Οργανισμού Απασχόλησης στην αγορά εργασίας κυμαίνεται κοντά στο αναιμικό 1% (επί των θέσεων εργασίας που δημιουργεί η οικονομία)», πρόσθεσαν ο βουλευτής και ο γραμματέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

efsyn.gr