1 ασθενής στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

11:51 π.μ. - Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Πέμ, 11/51/2022
Image: 1 ασθενής στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη νοσηλεύονται συνολικά 100 ασθενείς και χθες Τετάρτη 105

Σε σταθερά επίπεδα, εξακολουθούν να βρίσκονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Τρίτης 9 Αυγούστου. Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη νοσηλεύονται συνολικά 100 ασθενείς και χθες Τετάρτη 105.

Από τους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 92 βρίσκονται σε κλινική Covid και οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 6 είναι διασωληνωμένοι. Το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών σηκώνει για ακόμη μια μέρα το ΠΑΓΝΗ, με το Βενιζέλειο να ακολουθεί.

Η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 41 ασθενείς 37 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 20 ασθενείς, 18 σε κλινική Covid και 2 σε ΜΕΘ.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 14 ασθενείς, 12 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 11 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Σητείας: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 1 ασθενής σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Νεάπολης: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.

Αλλαγή μοντέλου μετά από 2,5 χρόνια Covid

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αλλάξει, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι θάνατοι από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η “Ν.Κ.”, ο Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει προ ημερών σε συνέντευξή του ότι στο εξής θα υπάρχει διαχωρισμός στον τρόπο υπολογισμού των θυμάτων του κορωνοϊού, σε θανάτους από COVID και θανάτους με COVID.

Σκεπτική ως προς τα οφέλη από αυτή την αλλαγή εμφανίστηκε χθες η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε, η ίδια ήταν εξαρχής αντίθετη με το πρωτόκολλο του ΠΟΥ που χρησιμοποιούσε η χώρα μας, αλλά το να αλλάξει τώρα θα σημάνει ότι τα προηγούμενα στοιχεία των 2,5 ετών θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αναφέρθηκε ακόμα στη χαλάρωση των μέτρων και στην εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας.

«Μετά από δύο χρόνια, να θυμόμαστε τώρα να αλλάξουμε το πρωτόκολλο δεν έχει νόημα. Όλοι ξέραμε πώς γινόταν η καταγραφή μέχρι τώρα. Όποιος έμπαινε για οποιαδήποτε αιτία και είχε COVID-19, η τελική ετικέτα (στο πιστοποιητικό θανάτου) ήταν κορωνοϊός. Ήταν λάθος από την αρχή», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι πλέον δεν έχει νόημα η αλλαγή του τρόπου καταγραφής γιατί αυτή η καταγραφή είχε γίνει. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που ισχύσει η νέα αλλαγή, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο αριθμός των θανάτων, όπως έχει καταγραφεί τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Μαγείρεμα στατιστικών»

Αιχμηρή ανακοίνωση για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής εξέδωσε χθες και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει πως «οι αλλαγές στο “μοντέλο” προσδιορισμού των θανάτων από COVID-19, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, δε γίνονται από επιστημονική ανάγκη, ούτε με κριτήριο την προστασία της ζωής του λαού, αλλά για να “μαγειρεύονται” ευκολότερα τα στατιστικά της πανδημίας, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να παρουσιάζει μία μαγική εικόνα “κανονικότητας”».

«Κάθε φορά που η πανδημία είναι σε έξαρση και ο παράδοξα υψηλός αριθμός ημερήσιων θανάτων φέρνει τη χώρα μας στη χειρότερη θέση της Δυτικής Ευρώπης, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επαναφέρει το θέμα της αλλαγής του σημερινού τρόπου καταγραφής των σχετιζόμενων με COVID θανάτων», είπε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέας Ξανθός.

Χαλάρωση του πληθυσμού

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για τη χαλάρωση του πληθυσμού και τη μη τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, υποστήριξε ότι «η μετάδοση είναι άδικη», γιατί πολλοί νοσούντες, ενώ έχουν συμπτώματα, κυκλοφορούν κανονικά.

«Δεν είναι δυνατόν να κολλάς γιατί κάποιος δεν τηρεί το πρωτόκολλο. Είναι άδικο για τους υπόλοιπους», ανέφερε σχετικά.

Όπως είπε η κ. Παγώνη, «η “Όμικρον 5” είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Πολλά νησιά έχουν αυξημένο ιικό φορτίο. Από τέλος Αυγούστου η Επιτροπή Εμβολιασμού θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου την καμπάνια των εμβολιασμών, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση γιατί έφυγε για διακοπές».

Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 60 ετών, η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι πρέπει να την κάνουν, γιατί συνήθως έχουν παραπάνω από ένα υποκείμενο νόσημα.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους. Με αυτά τα εμβόλια θα πορευτούμε μέχρι το τέλος Οκτώβρη, όταν αναμένουμε τα πιο εξελιγμένα εμβόλια», επισήμανε.

Πού γίνονται rapid

Στο μεταξύ, σε κεντρικά σημεία της Κρήτης θα βρίσκονται και σήμερα Πέμπτη Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται:

Στο Ηράκλειο: Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στο Isobox του προαυλίου της 7ης Υ.ΠΕ. από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. και στο Αγροτικό Ιατρείο Γουρνών από 9:30 π.μ. έως 2:30 μ.μ.

Στο Λασίθι: Στο παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου, από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ., και στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας από 10 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στο Ρέθυμνο: Στον Δημοτικό Κήπο, στην Ηγουμένου Γαβριήλ, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στα Χανιά: Στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, στην οδό Κυδωνίας 29, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99), από 9 π.μ. έως 12 μ., και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη από 9:30 π.μ. έως 2 μ.μ.

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας και Λιομωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων από εβδομάδα σε εβδομάδα που δεν είναι απότομη.

Επιπλέον, παρατηρούμε μία μείωση των διασωληνωμένων. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την προχθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν από τους 138 στους 120 μέσα σε μία εβδομάδα.

«Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, αλλά δε σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Είμαστε σε μία καλύτερη θέση από εκείνη που βρισκόμασταν πριν τρεις εβδομάδες, αλλά μπροστά μας έρχεται το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο θα έχουμε μία ακόμη έξαρση των κρουσμάτων. Παράλληλα, παρότρυνε τις ευάλωτες ομάδες, όπως τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να εμβολιαστούν με 4η δόση.

Ψηλά οι θάνατοι

«Παραμένουν ψηλά οι θάνατοι, αλλά δε φαίνονται να πιέζονται οι ΜΕΘ», σχολίασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρίκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η ίδια πρόσθεσε ότι η νοσηρότητα και η μορφή της νόσου είναι ηπιότερη.

«Σε αυτό βοηθάει τόσο η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός στον πληθυσμό», εξήγησε. Η κ. Τσικρίκα τόνισε ότι η μάσκα μάς προστατεύει και ότι, αν έχουμε συμπτώματα, να κάνουμε ένα self test πριν συναντήσουμε τα αγαπημένα μας άτομα.

neakriti.gr