26 Οκτωβρίου οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των παραγωγών

9:23 π.μ. - Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020
09:09 π.μ. - Τετ, 16/23/2020
Image: 26 Οκτωβρίου οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των παραγωγών

Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, η προκαταβολή δίνεται στα μέσα και ως τα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ ανέρχεται στο ύψος του 70% της βασικής ενίσχυσης

Τη Δευτέρα 26 ή το αργότερο μία μέρα μετά - εκτός όμως απροόπτου - θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των παραγωγών με την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης για την τρέχουσα χρονιά.

Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο ειδικός συνεργάτης του Μάκη Βορίδη, Ανδρέας Στρατάκης, επικαλούμενος άνωθεν πηγές πληροφόρησης. Στο μεταξύ, υπεγράφη η σύμβαση πρόσθετης πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η σύμβαση αφορά χρηματοδοτήσεις έως και 2,3 δισ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10% σε ανοιχτό λογαριασμό για την πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων της περιόδου από 16 Οκτωβρίου 2020 έως 15 Οκτωβρίου 2021.

«Εάν ξεπεραστούν θέματα που έχουν προκύψει και αφορούν την “τεχνική λύση”, με βάση την οποία πληρώνεται κάθε χρόνο η επιδότηση, τότε τα χρήματα θα βρίσκονται στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών της χώρας την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, δηλαδή τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ή το αργότερο την Τρίτη 27 Οκτωβρίου. Η “τεχνική λύση” είναι αυτή που κάθε χρόνο ξεμπλοκάρει πάρα πολλά ζητήματα και πληρώνεται ο κόσμος. Εκτός λοιπόν απροόπτου. Διότι, εάν δεν πληρωθεί τον Οκτώβριο, θα πάμε τον Δεκέμβριο. Επιδοτήσεις τον Νοέμβριο δεν δίνονται. Εύχομαι και πιστεύω, όμως, ότι θα ξεπεραστούν κάποια θέματα που έχουν προκύψει για να μπορέσει ο κόσμος να πάρει τα χρήματά του τον μήνα Οκτώβριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο», ξεκαθαρίζει προς τη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, η προκαταβολή δίνεται πάντα στα μέσα και ως τα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ ανέρχεται στο ύψος του 70% της βασικής ενίσχυσης. Δηλαδή, γύρω στο 50% με 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης και ακολουθεί ως τα τέλη της κάθε χρονιάς, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, η αποπληρωμή των επιδοτήσεων με το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης συν το ποσοστό που αφορά στο λεγόμενο “πρασίνισμα”.

Πάντα πιστώνονται πρώτα οι λογαριασμοί που βρίσκονται στην Τράπεζα Πειραιώς και μία με δύο ημέρες μετά πιστώνονται και οι λογαριασμοί στις άλλες τράπεζες. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πληρωμές των επιδοτήσεων μέσα στο καλοκαίρι, παρά το “πράσινο φως” που δόθηκε από τις Βρυξέλλες, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν, λόγω των διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για να καταβάλει τα χρήματα στους πραγματικούς αποδέκτες. «Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πληρώθηκαν πρόωρα οι επιδοτήσεις. Δεν είμαστε μόνο εμείς που δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Δεν μπορούσε να πληρωθεί η προκαταβολή στο καλοκαίρι μέσα, γιατί υπήρχαν νομικά και τεχνικά θέματα», δήλωσε στην εφημερίδα μας χθες ο Ανδρέας Στρατάκης.

Στα 80 εκατ. ευρώ οι διεκδικήσεις

Στο μεταξύ, στα 80 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος της ζημιάς που υπέστη η κρητική ελαιοπαραγωγή το 2019, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας χθες ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Ανδρέας Στρατάκης μάς είπε ότι η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου εξέτασε διεξοδικά τα στοιχεία και κατέληξε στο σχετικό πόρισμα. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, σε επικοινωνία που είχε με την Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης.

Αυτή ήταν η εκτίμηση και κοστολόγηση που έκανε η Επιτροπή του υπουργείου ως προς τις καταστροφές που προκάλεσε κατά την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020 το έντομο του δάκου μαζί με το γλοιοσπόριο και άλλους μύκητες. «Τώρα ο κ. Βορίδης θα έχει συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα παραδώσει τον φάκελο, και θα ξεκινήσει έτσι η διεκδίκηση των χρημάτων αυτών για την Κρήτη», σύμφωνα με όσα δηλώνει στη “Νέα Κρήτη” ο Ανδρέας Στρατάκης.

Σε καλό δρόμο το ΠΓΕ

Στο μεταξύ, μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έγκριση σε πρώτη φάση της αίτησης φορέων της Κρήτης προκειμένου να αναγνωριστεί το κρητικό ελαιόλαδο ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, ο Ανδρέας Στρατάκης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

«Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2018. Η τότε διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Περιφέρειας Κρήτης. Συνυπογράψαμε μαζί με άλλους αγροτικούς φορείς. Από την πλευρά της ΕΑΣΗ είχε υπογράψει τότε τον φάκελο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Γιάννης Χατζάσκος. Αυτός ο φάκελος στηρίχτηκε τεχνικά από την εταιρεία Proactive του Νίκου Μπουνάκη. Και από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει ένα συνεχές ενδιαφέρον και πλέον ο φάκελος έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου. Από ’κει και πέρα ο φάκελος έχει αναρτηθεί και θα βρίσκεται στον “αέρα” για ένα δίμηνο για τυχόν ενστάσεις...».

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος τονίζει ότι «για την Κρήτη η διάκριση αυτή του ΠΓΕ είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι είναι ένα “διαβατήριο” για όσους μπορούν και θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του προϊόντος»...

Σε χθεσινή ερώτησή του, εξάλλου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ., Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά τη στήριξη της πρωτοβουλίας για να κατοχυρωθεί η ταυτότητα και η ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου με Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

«Οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης και συγκεκριμένα η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ένωσης Ηρακλείου Α.Ε., ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων και ο “Κρητικός Αγρός” -Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία, σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, κατέθεσαν αίτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να καταχωριστεί η ονομασία “Κρήτη” στο ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ για το κρητικό ελαιόλαδο, ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Η ένδειξη ΠΓΕ σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και αφορά την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ηρακλειώτης βουλευτής.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Φέτος θα είναι καλύτερα

Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Στρατάκης κάνει την εκτίμησή του για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο και προβλέπει ότι φέτος, λόγω της παγκόσμιας μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου, περιμένει καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι.

«Η Κρήτη φέτος θα έχει μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι. Σε ποιότητα, φαίνεται να είμαστε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ήμασταν την περυσινή χρονιά. Βέβαια πέρυσι η Πελοπόννησος ξεκίνησε και τελείωσε με έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά δυστυχώς η τιμή δεν ήταν η αναμενόμενη. Εγώ δεν μπορώ να πω ποιες θα είναι φέτος οι τιμές. Αλλά πιστεύω ότι θα έχει το νησί καλύτερες τιμές από την περυσινή χρονιά λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά. Διότι μπορεί η Ισπανία να έχει αποθέματα και να έχει υπερπαραγωγή, αλλά, παρ’ όλα αυτά, η παγκόσμια ζήτηση θα είναι πάνω από την παγκόσμια παραγωγή σε ένα ποσοστό γύρω στο 4%, με βάση πάντα τις εκτιμήσεις που υπάρχουν σήμερα», κατέληξε ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, κ. Ανδρέας Στρατάκης.

neakriti.gr