Α. Παναγόπουλος: Καθαρά προϊόντα από καθαρό νερό άρδευσης

11:27 π.μ. - Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016
11:10 π.μ. - Δευ, 10/27/2016
Image: Α. Παναγόπουλος:  Καθαρά προϊόντα από καθαρό νερό άρδευσης

Πιστοποιητικό ποιότητας για τα προϊόντα της Ιεράπετρας τα αποτελέσματα της έρευνας για την άρδευση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα εκδήλωσης που έγινε  στην Ιεράπετρα , με θέμα «Ποιότητα εδαφοϋδατικών πόρων  στη λεκάνη Ιεράπετρας και αγροτική παραγωγή». Διοργανώθηκε από τον  Δήμο Ιεράπετρας και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.
 
Ο κ. Παναγόπουλος Ανδρέας συντονιστής του προγράμματος ,Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ι.Ε.Υ.Π. είπε στον ΗΧΩ ότι τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν ως αποτέλεσμα των ερευνών τους είναι δυο και αφορούν αφενός μεν τα υψηλά , όχι όμως ιδιαίτερα ανησυχητικά, ποσοστά νιτρικών αφετέρου δε οι υψηλές τιμές αγωγιμότητας. Οι τιμές των νιτρικών εκτιμάται ότι είναι  αποτέλεσμα της λίπανσης . Η υψηλή αγωγιμότητα μπορεί να είναι είτε από την λίπανση είτε από το ίδιο το νερό που έχει υψηλές τιμές. 
 
Το πολύ θετικό είναι οτι , σε αντίθεση με άλλες περιοχές και χώρες του εξωτερικού  όπου γίνονται εντατικές καλλιέργειες, δεν βρήκαν  βαριά  ρύπανση ή τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι αντιμετωπίσιμη αρκεί να παρθούν κάποια μέτρα και να γίνουν χρήσιμες παρεμβάσεις.  Μάλιστα σημείωσε ότι θα μπορούσε σε κάποιες περιοχές όπου το νερό  έχει αρκετές ποσότητες αζώτου που προέρχεται από τα λιπάσματα , το νερό αυτό να  χρησιμοποιηθεί για άρδευση. Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα υπόγεια νερά στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας,  ανακάμπτουν παρά την ξηρασία . Είναι σημαντικό να συγκεντρώνεται το  βρόχινο νερό σε δεξαμενές ή να γίνουν έργα όπως μικροφράγματα και λιμνοδεξαμανές που θα ενισχύσουν την όλη λειτουργία του φράγματος Μπραμιανών. Πρόσθεσε ότι η  νέα προγραμματική περίοδος δίνει σειρά χρηματοδοτικών μέσων  που αν αξιοποιηθούν σωστά θα  μπορέσουν να δώσουν λύσεις. Από την πλευρά τους ως ερευνητές με το που θα ανοίξουν τα κατάλληλα μέτρα θα βρίσκονται  κοντά στους παραγωγούς για ό,τι χρειαστούν. Τέλος τόνισε ότι  δεν επηρεάζεται το νερό ύδρευσης αφού ο υδροφόρος ορίζοντας από όπου η Ιεράπετρα παίρνει νερό για τον σκοπό αυτό είναι σε διαφορετικές περιοχές.