Αν εφαρμοστεί πρώτη φορά ο νόμος για το πλοίο ασφαλείας θα είναι η αρχή για οριστική λύση

11:06 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016
11:05 π.μ. - Πέμ, 12/06/2016
Image: Αν εφαρμοστεί πρώτη φορά ο νόμος  για το πλοίο ασφαλείας  θα είναι η αρχή για οριστική λύση

Ν. Δασκαλάκης, Μ. Μαλλιωτάκης, Γ. Τσιφετάκης. Σοβαρές επιπτώσεις από την απεργία. Καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή , οι τιμές μειώνονται , χάνονται αγορές.(συνεντεύξεις)

Στον ΗΧΩ μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης για τις επιπτώσεις της απεργίας της ΠΝΟ και τις ενέργειες που προγραμματίζονται σε επίπεδο νησιού. Όπως τόνισε ,θα πρέπει να παλέψουμε για αυτά που έχουμε μπροστά μας.  Κανονικά  θα πρέπει τα καράβια να φύγουν την Τρίτη όμως δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της ΠΝΟ για το εαν θα κλιμακώσουν και άλλο τις κινητοποιήσεις τους. Προβληματίζει ακόμη ότι αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα ξεκινούν και εκείνοι  κινητοποιήσεις και πιθανόν να κλείσουν δρόμοι από τα μπλόκα που θα στηθούν. Δεν μπορούμε  να είμαστε όμηροι αυτών  που απεργούν. 
Η απεργία της ΠΝΟ δημιουργεί προβλήματα και σε άλλους κλάδους , βλέπουμε τι γίνεται και με τους μαθητές που έχουν εγκλωβιστεί και τους άλλους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Δεν μπορεί  οι κινητοποιήσεις μιας κοινωνικής ομάδας  να δημιουργεί προβλήματα σε άλλη, Θα πρέπει η ΠΝΟ να δει  διαφορετικά το θέμα. Το καράβι ασφαλείας δεν είναι σε αντίθεση με την απεργία τους. Αφορά στη διακίνηση προϊόντων. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει από τη μια ότι χρειάζεται το πλοίο και από την άλλη ότι θα υπάρχει σύγκρουση με άλλη κοινωνική ομάδα. Ή εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι. Καταστρεφόμαστε οικονομικά με πολλαπλές συνέπειες, στην παραγωγή , την καλλιέργεια, την καθίζηση τιμών, ζητήματα με την διατροφική αλυσίδα σχετικά με την επάρκεια προϊόντων., τις μεταφορές ,  απώλεια αγορών, Δεν μπορεί τα νησιά να αποκόπτονται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορεί να παίζονται παιχνίδια πολιτικά εις βάρος κοινωνικών ομάδων. Η ΠΝΟ είναι αδιάλλακτη. Από πλευράς Περιφέρειας  υπήρξαν επαφές με τα Υπουργεία , στάλθηκαν έγγραφα . Στις 11 θα γίνει συνάντηση του Υπουργού εμπορικής Ναυτιλίας με την ΠΝΟ. Αντιπροσωπεία  θα ανέβει σήμερα εάν είναι δυνατόν, μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης από τον Περιφερειάρχη Ιεράπετρας Σητείας και άλλων θιγόμενων Δήμων της Κρήτης μαζί με Βουλευτές που θα θέσουν το ζήτημα στον Υπουργό για  λύση στο πρόβλημα και τη διασφάλισης της διακίνησης των προϊόντων. Προσανατολιζόμαστε και σε κινητοποίηση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο.  Θα ασκήσουμε τις όποιες νόμιμες διαδικασίες γιατί υπάρχουν ευθύνες μη εφαρμογής του νόμου. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια . Αν το καταφέρουμε να γίνει πρώτη φορά τότε θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την οριστική λύση του προβλήματος, σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης 
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης  εκλεγμένο μέλος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας στην ομοσπονδία, δήλωσε ότι το αγγούρι πήγαινε πολύ καλά ως προς τις τιμές, η τιμή στην  ντομάτα είχε ανοδική πορεία και δυστυχώς μετά την απεργία  όλα κρέμονται από μια κλωστή.  Οι αγρότες πάνω που πήγαινε να πάρει μια ανάσα από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, καταστρέφεται με μείωση στις τιμές των προϊόντων,  με χάσιμο αγορών, διαφυγόντα κέρδη κ.α. Η ΠΝΟ είναι αδιάλλακτη. Αυτό που δημιουργείται κάθε φορά θα πρέπει να σταματήσει. Είναι ανάγκη να υπάρξει οριστική  λύση σε ότι αφορά στην εφαρμογή του νόμου . Είμαστε σε επαφές με αγροτικούς συλλόγους από όλη την Κρήτη, με δήμο και περιφέρεια και γίνεται προσπάθεια ώστε να διακινηθούν τα προϊόντα, είπε ο κ. Μαλλιωτάκης. Εξέφρασε την αγωνία του για όσα ακούγονται για  κινητοποιήσεις  αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα με τρακτέρ να κλείνουν τους δρόμου με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Ο πρόεδρος του Ενιαίου αγροτικού συλλόγου Σητείας κ. Γ. Τσιφετάκης  τόνισε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει νόμος και να μην εφαρμόζεται και οι αγρότες να καταστρέφονται. Ως σύλλογος Σητείας έστειλαν έγγραφοα στο Υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας όμως και σε επίπεδο Κρήτης Στέλνονται  έγγραφα,  ασκούνται  πιέσεις, γίνονται συναντήσεις , στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση.  Υπάρχει επικοινωνία με φορείς και συλλόγους από όλη την Κρήτη και θα συναποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. 
 
Ακολουθούν συνεντεύξεις

Νίκος Δασκαλάκης



Μιχάλης Μαλλιωτάκης



Γιάννης Τσιφετάκης