Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε θερμοκήπιο στα Φέρμα Ιεράπετρας

5:28 μ.μ. - Κυριακή, 24 Μαΐου 2020
05:05 μ.μ. - Κυρ, 24/28/2020
Image: Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε θερμοκήπιο στα Φέρμα Ιεράπετρας

Οι άνεμοι ήταν τόσο δυνατοί που "ξήλωσαν" την υποδομή

Η απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών, από τον καύσωνα της προηγουμενης εβδομάδας, στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ισχυρούς Bόρειους ανέμους του Σαββατοκύριακου, δημιούργησε εκτός των άλλων και πολλούς ανεμοστρόβιλους στα νότια παραλια της Ιεραπετρας.

Ένας από τους ανεμοστρόβιλους, που δημιουργήθηκαν, πέρασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, πάνω από θερμοκήπιο του 38χρονου παραγωγού κηπευτικών Μανόλη Σαρικλάκη, στα Φερμα Αγίου Ιωάννου, και ξήλωσε μεγάλο τμήμα των παγιων εγκαταστάσεων του, καταστρέφοντας την καλλιέργεια της ντομάτας του που βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής και ειδικά τώρα που έχει αρχίσει και ανακαμπτει η τιμή παραγωγού, πλησιάζοντας κοντά στο ένα ευρώ το κιλό.

Γύρω στις 4.00 το απόγευμα του Σαββάτου με ειδοποίησαν οι περίοικοι, ότι, το θερμοκήπιο μου καταστραφηκε από ανεμοστροβιλο, ενώ την ώρα εκείνη, βρισκόμουν ευτυχώς σε άλλο σημειο της περιοχής. Αν ήμουν μέσα στο θερμοκήπιο αυτό, μπορεί να με σκότωναν τα σίδερα της οροφής που πετουσαν προς κάθε κατεύθυνση. Έτρεξα αμέσως και είδα ότι ένα μεγάλο τμήμα του θερμοκηπίου μου, είχε υποστεί ανυπολογιστη ζημια, με μεγάλα κομμάτια της στιβαρής σιδερένιας κατασκευής, να έχουν εκσφενδονιστει σε διάφορα σημεία. Ο δυνατός αέρας μέσα σε λίγες ώρες, κατέστρεψε το φυτικό κεφάλαιο και την ηρτημένη παραγωγή ντομάτας που πλέον δεν είναι εμπορεύσιμη.

Ευτυχώς είμαι από τους λίγους που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ και ζητώ από τους εκτιμητές γεωπόνους του ασφαλιστικού μου φορέα, να έρθουν άμεσα να κάνουν την εκτίμηση της ζημιάς που έχω υποστεί στις πάγιες εγκαταστάσεις και στην ηρτημένη μου παραγωγή για να δρομολογηθεί ταχύτατα η αποζημίωση μου, προκειμένου να μπορέσω να καλλιεργησω ξανά το Φθινόπωρο", μας είπε ο 38χρονος Μανόλης Σαρικλάκης.

Φωτό Αρχείου 

Πηγή Νέα Κρήτη